Szívesebben választunk unalmas, de számunkra jól fizető munkát?

munka, vidámság
Az élvezetes munka nagyobb elégedettséget ad. Vagy mégsem?
Vágólapra másolva!
Társadalmi szinten gyakran tapasztalt jelenség, amikor az emberek a munkájukra panaszkodnak. Egy új kutatás szerint a munkavállalók ezt akkor is megteszik, ha nyilvánvalóan vannak más lehetőségeik. Egy friss tanulmány megállapította, hogy bár az emberek szembesülnek a választással, mégis szívesebben teszik le a voksukat egy unalmasabb feladat mellett az ösztönző kihívással szemben. Hacsak nem fizetnek nekik plusz pénzt az extra erőfeszítésekért.
Vágólapra másolva!

Az erőfeszítéseiket bizony meg kell jutalmazni

A kutatók a jelenséget az „erőfeszítés elkeseredésének" nevezik. Ez az emberek választását jelenti, akik kisebb erőfeszítéseket tesznek meg még akkor is, ha az kevesebb személyes elégedettséget jelent.

Unalmas, de sokat fizető munka? Nem baj? Forrás: pexels.com

– mondta Peter Ubel, a Duke University Fuqua Business School professzora. – Így az emberek ki tudják túlárazzák magukat munkaerőpiacon, mert úgy érzik, hogy az erőfeszítéseiket bizony meg kell jutalmazni.

A hipotézist a kutatók két kísérletben tesztelték.

Az elsőben 144 résztvevőt arra kértek, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyen két rövidtávú munkalehetőséget kínáltak egy kulturális fesztiválon. Az egyik esetben unalmasabb jegyszedőként, a másikban pedig a biztonsági kamerák felvételeit figyelő munkakörben tudtak volna elhelyezkedni. A kérdőívet kitöltők 36 százaléka csak akkor választotta volna az elsőt, ha az jól többet fizetne, mint a másik.

Inkább az unalmas munkát vállalják

– mutatott rá David Comerford, a Stirlingi Egyetem professzora. – Bár a válasz egyértelműnek tűnik, mégis megváltozik, ha a fizetésekről esik a szó. Ha a bérekre összpontosítunk, akkor a válaszadók gyakran arra a következtetésre jutnak, hogy minden további energiabefektetést meg kell jutalmazni, különben inkább az unalmas munkát vállalják.

Az élvezetes munka nagyobb elégedettséget ad. Vagy mégsem? Forrás: pexels.com

A második tanulmányban 74 végzős egyetemistát kértek meg arra, hogy vegyenek részt egy rövidfilmben. Ebben két szerep közül választhattak: öt percig szórejtvényeket oldanak meg vagy csak figyelik a többieket. Az eredmények a korábbiakat igazolták, és a legtöbb résztvevő (66 százalék) élvezetesebbnek találta a tevékeny szerepet, de csupán 18 százalékuk maradt volna a szókirakó tevékenységnél függetlenül attól, hogy több pénzt kapnak-e a nézők.

A félelmek ellenére mindig van választásunk

A kutatók a két kísérlet után arra jutottak, hogy az emberek javarészt úgy gondolják, hogy ha kevesebbet fizetnek nekik, mint amennyiért megérné egy izgalmasabb munkára váltani, akkor inkább az unalmasat választják, ami azonban jobban fizet.

– fejtette ki Ubel professzor. – Azokra a kérdésekre összpontosítunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy „tisztességes kártérítés", és ezek mellett eltörpül például az elvégzett munka társadalmi értéke vagy érdekessége.
A szakemberek végül arra jutottak, hogy

az anyagi biztonság, a kényelem és a megelégedettség szoros összefüggésben áll egymással,

ám a félelmek ellenére mindig van választásunk.

– zárta gondolatait David Comerford.