Soha nem volt még ilyen meleg Ausztráliában

Ausztrália, aszály
Braidwood, 2018. augusztus 10. Kiapadt itató fenekén áll egy ausztrál állattartó gazda Bedervale nevű farmjának kiszáradt legelőjén az új-dél-walesi Braidwood közelében 2018. augusztus 9-én. A helyi kormányzat augusztus 8-án szárazság sújtotta térségnek nyilvánította Ausztrália legnépesebb szövetségi állama, Új-Dél-Wales egész területét. Bár Ausztráliában jelenleg tél van, a kontinens komoly szárazsággal küzd, mert 1902 óta nem esett olyan kevés eső az őszi hónapokban, mint idén. Az itatók kiszáradása miatt a legtöbb gazdának az állatok ivóvizéről is gondoskodnia kell. Egy birka naponta 5-10 liter vizet iszik, a szarvasmarha azonban ennek a tízszeresét is megihatja. A hatóságok szerint a csapadékhiány miatt válságba kerülhet az ország gazdaságának alapját jelentő állattartás. A szélsőséges időjárást a vadállatok is megsínylik; a vadon élő kenguruk beszöknek a farmokra, hogy szomjukat a pásztorkutyáknak kihelyezett vízzel oltsák. (MTI/EPA/Lukas Coch)
Vágólapra másolva!
A hat évvel ezelőtti rekordot is megdöntve, Ausztrália legmelegebb nyara ér véget az ország Meteorológiai Hivatala szerint. A 2018/19-es nyári szezonban előfordult, hogy közel 50 Celsius-fokos hőséghullám söpört végig a kontinensen - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

Klímaszakértők szerint ez a jelenség, vagyis a rekordmeleg, beleillik az ember által okozott globális felmelegedés sémájába. Ausztráliában a januári hónap volt a legmelegebb az eddigi feljegyzések alapján,

átlagosan 30,8 Celsius-fokos hőmérséklettel,

amely közel három fokkal haladta meg az átlagos értéket.

A Meteorológiai Hivatal pontos számokat még nem tett közzé, de az már biztos, hogy

az átlaghőmérséklet az országban legalább két fokkal volt melegebb az 1961 és 1990 között mért értékekhez képest.

A hivatal hosszú távú előrejelzések vezetője szerint a maximum, a minimum és az átlaghőmérsékletet tekintve is ez a nyár volt az eddigi legmelegebb.

A cikk szerint a statisztika nem lesz meglepő az ausztrálok számára, akik egész nyáron küzdöttek a vissza-visszatérő hőhullámokkal és bozóttüzekkel az egész országban. Csak januárban, a nagyobb városokban, mint pl. Adelaide vagy Port Augusta közel 50 Celsius-fokot mértek. Volt olyan is, hogy az egyik kisvárosban éjszaka sem ment le a hőmérséklet 39,5 Celsius-fok alá, Cloncurry kisvárosban pedig 43 napig kellett elviselnie a lakosságnak a 40 Celsius-fok feletti meleget.

Kiapadt itató fenekén áll egy ausztrál állattartó gazda Bedervale nevű farmjának kiszáradt legelőjén az új-dél-walesi Braidwood közelében 2018. augusztus 9-én Forrás: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

A múlt év végén a meteorológiai szakemberek egy szárazabb, melegebb nyarat jeleztek előre, melyben a globális levegő és óceáni hőmérséklet emelkedése is szerepet játszik. Az előrejelzésekkel foglalkozó szakemberek szerint

igen magas az esély arra, hogy a szárazságra és melegre vonatkozó tendencia jövőre is folytatódik.

Természetesen néhány nagyobb eső előfordulhat, de ez az aszályos helyzet igen rossz hír a gazdálkodók számára - figyelmeztet a klímaszakértő.