Útban van több száz krokodil, egy építkezés miatt telepítik át őket

Szardar Patel, szobor, India, szobor
(FILES) In this file photo taken on October 31, 2018 the world's tallest statue "the Statue Of Unity" is inaugurated overlooking the Sardar Sarovar Dam near Vadodara in India's western Gujarat state. - Indian authorities are aiming to relocate hundreds of crocodiles so a seaplane service for tourists can land safely as they visit to see the Statue of Unity in western Gujarat state. (Photo by SAM PANTHAKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 300 krokodil él a New York-i Szabadság-szobornál kétszer nagyobb indiai jelkép, a Szardar Patel-szobor lábánál. Az állatokat azért akarják elvinni onnan, hogy vízirepülőgép-kikötőt építhessenek kedvelt élőhelyükön. 
Vágólapra másolva!

A szobrot jelenleg csak autóbusszal lehet megközelíteni a 200 kilométerre lévő indiai Ahmadábádból, Gudzsarát állam legnagyobb városából. Vagyis a hidroplán útvonalak megépítésével nemcsak a helyiek, a turisták is jól járnának.

A kikötő megépítéséhez azonban

el kell költöztetni a veszélyeztetett mocsári krokodilokat a szoborkolosszus közelében lévő tóból.

A helyi erdészeti hivatal munkatársa szerint már megkezdődött az állatok áttelepítése.

A Szardar Patel-szobor Indiában Forrás: AFP/Sam Panthaky

A krokodilokat ketrecekbe csalogatják, és teherautókon szállítják őket tovább. A ragadozók egy része a folyón lévő gátrendszer legnagyobb vízgyűjtő medencéjébe kerül.

A 2-3 méteresre növő és 80-100 kilogrammot nyomó mocsári krokodil a legveszélyeztetettebb állatok közé tartozik, és Indiában vadvédelmi törvény oltalmát élvezi.

A helyi környezetvédők szerint a krokodilok áttelepítésének ötlete nem túl átgondolt megoldás, és a kikötő megépítését az állatok megzavarása nélkül is meg lehetett volna valósítani.