Miért nem emlékszünk semmire, ha nagyon berúgunk?

Vágólapra másolva!
A szilveszter sokaknál egy alkohollal megtámogatott, alaposan átmulatott estéről szól, ami jobb esetben másnap egy enyhe macskajajjal, rosszabb esetben totális emlékezetvesztéssel végződik. De miért zavar be memóriánkba a féktelen tivornyázás?
Vágólapra másolva!

Az elméletek alapján a részegség okozta amnézia hátterében az alkohol azon képessége állhat, hogy képes átjutni a vér-agy gáton, majd kapcsolatba lép azokkal a receptorokkal, amik az emlékek keletkezéséért felelősek.

A gátló folyamat – amelyet elsőként még az 1990-es években írtak le, jóllehet, működését azóta is homály fedi – akkor játszódik le, amikor az etanol eljut a hippokampusz úgynevezett CA1 régiójában található piramissejtekhez. A piramissejt az agykéregben legnagyobb számban megtalálható sejttípus. Számos dentritje és egyetlen axonja van, információkat kap a többi sejtből, mielőtt azokat egyetlen üzenetbe integrálva továbbítaná.

A hippokampusz CA1 régiójában is lejátszódik a tartós potenciációként (long-term potentiation, LTP) ismert folyamat. Ennek lényege, hogy ha két összekapcsolt idegsejt pontosan egyszerre ad le elektromos jelet, akkor a köztük lévő kapcsolat, szinapszis tartósan meg fog erősödni.

Az LTP alapvető szerepet tölt be a memória kialakulásában.

Nem az agysejtek pusztulása okozza a feledékenységet

A The Journal of Neuroscience egyik 2011-es számában dr. Charles Zorumski agykutató egerek esetében próbálta feltérképezni az etanol agyra gyakorolt hatását.

Kiderült, hogy az alkohol a már említett LTP-t blokkolja, méghozzá úgy, hogy összezavarja a CA1 régió piramissejtjeinek egyik receptortípusát (NMDA) – egyes NMDA receptorokat aktivál, másokat gátol.

A receptor rendellenes működése révén olyan szteroidok szabadulnak fel, amik rontják az idegsejtek plaszticitását, ezzel együtt pedig akadályozzák az emlékek keletkezését.

– mondta Zorumski. – „A mechanizmus ugyanakkor nem egyértelmű. Az alkohol úgy módosítja ezeknek a receptoroknak a működését, hogy azok látszólag ellentmondásosan viselkednek, és ez az, ami gátolja az emlékeket létrehozó neurális jeleket. Az eredmények megmagyarázhatják, miért van az, hogy a józanodást követően az előzőleg erősen ittas személy képtelen felidézni a vele történteket."

Forrás: Pixabay

A szakértő szerint ez a megállapítás ellentmond annak a korábbi nézetnek, hogy az alkohol pusztán az idegsejt legyilkolásával idéz elő amnéziaszerű szimptómákat.

„Az alkohol nem károsítja olyan módon a sejteket, hogy azt detektálni tudjuk. Ami azt illeti, még magas alkoholszintnél sem látjuk, hogy bármi változás beállna az agysejtek kommunikációjában.

– magyarázta Zorumski.

Forrás: IFL Science