Megfejtették, mi okozta a kaliforniai tűztornádót - videó

Erdőtűz pusztít a kaliforniai Lake Elsinore közelében
Los Angeles nagyságú területen pusztít a Mendocino Complex elnevezésű tűz.
Vágólapra másolva!
A perzselő hőség, a szokatlan széljárás és egy több kilométer magasra felnyúló füstviharfelhő együttese hozta létre idén nyáron azt a ritka „tűztornádót”, amely a Kalifornia északi részén pusztító Carr nevű erdőtűz során alakult ki – állapították meg a kutatók.
Vágólapra másolva!

A San Franciscótól nagyjából 400 kilométerre északra található Redding peremén kialakult pusztító jelenség egy tűzoltó halálát okozta. A Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány készítői műholdas és radaradatokat felhasználva vizsgálták, hogy miként alakulhatott ki július 26-án a gigantikus méretű tűztornádó.

A szakemberek szerint a tűztornádó különbözik az úgynevezett tűzörvénytől, amelyet kizárólag az erdőtüzek hője hoz létre. A mostanihoz hasonló tűztornádót eddig mindössze egyszer, a 2003-as canberrai tüzek során dokumentáltak.

A tanulmány szerint

a kaliforniai jelenség kialakulásának egyik kulcstényezője egy felhő volt, amelyet maga a tűz generált.

A fagyott tetejű füstviharfelhő (pirocumulonimbus) rendkívül gyorsan növekedett függőleges irányba, mindössze 15 perc alatt megkétszereződött a hossza, míg végül

11,9 kilométer magasan felnyúlt a légkörbe.

A kialakult felhő tornádóerősségű szeleket eredményezett.

Mindez – kiegészülve a rekordmagas hőmérséklettel, az alacsony páratartalommal és a felszínhez közel kialakult vízszintes szélnyírással, amikor a szél iránya rendkívül gyorsan változik, miközben a nagy sebessége megmarad vagy kissé módosul –, tűztornádó kialakulásához vezetett

A Kalifornia északi részén pusztító, Carr nevű erdőtüzet, amelyben nyolcan meghaltak, és több mint ezer otthon leégett, augusztus 30-ra sikerült megfékezni.