Sokféleképpen felhasználható aerogélt készíthettek

PET palack
A PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű és könnyen kezelhető
Vágólapra másolva!
Újrahasznosított műanyag palackokból ultrakönnyű, hangelnyelő anyagot készítettek szingapúri kutatók, akik azt remélik, hogy új eljárásukkal segíthetik a szeméttelepeket elöntő, az óceánokba dobott műanyag hulladék csökkentését.
Vágólapra másolva!

Bejuthat az emberi táplálkozásláncba

A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai olyan módszert találtak, amellyel a polietilén-tereftalátból (PET) készült palackokból sokféleképpen felhasználható aerogélt készíthetnek, az anyag alkalmazható lehet szigetelésre, tűzbiztonságra, sőt tengeri olajfoltok eltakarítására is.

- mondta Haj Min Tuong, a egyetem gépészmérnöki karának adjuktusa a Reuters Televíziónak.

Az ENSZ Környezetvédelmi Program szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag szemetet öntenek az óceánokba, pusztítva a tengeri élővilágot, bejutva az emberi táplálkozásláncba.

Öt ázsiai országból - Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld - ezen mennyiség mintegy 60 százaléka kerül az óceánokba egy 2015-ös nemzetközi kutatás szerint.

Épületek hő- és hangszigetelésére is alkalmas

Az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyagból, a PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű és könnyen kezelhető a kutatók szerint.

Egyetlen újrahasznosított Pet-palackból egy A4-es méretű aerogéllap készíthető. Ha például egyetlen ilyen lapot tüzet fékező vegyszerekkel vontak be, az képes volt akár 620 Celsius-fokos hőmérsékletnek is ellenállni.

Ez hétszer nagyobb, mint például a tűzoltók ruhájához használt termálbélés, viszont súlya csupán annak tíz százaléka.

A PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű és könnyen kezelhető Forrás: flickr.com

Épületek hő- és hangszigetelésére is alkalmas az anyag, valamint jó olajfoltok tisztítására és maszkokban szén-monoxid csillapítására. Az anyag szabadalmaztatása folyamatban van, a kutatócsoport keresi az együttműködő partnereket tömeges gyártására. Egy 1x1 méteres, egy centiméter vastag lap előállítása kevesebb mint 10 szingapúri dollár (mintegy 1800 forint).