Nekirontottak az Istent játszó kutatóknak

He Csienkuj kínai kutató bejelentése óriási vihart kavart az egész világon. Átléptünk egy határt, ahonnan már nincs visszaút?
Vágólapra másolva!
Mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték a Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői azt a kínai tudományos kutatást, amelynek keretében olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolították, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.
Vágólapra másolva!

– olvasható a tanácskozás szervezőbizottsága által csütörtökön kiadott közleményben, amely Ho Csian-kuj kínai tudós bejelentésének független vizsgálatát is követelte.

A sencseni tudós a hongkongi konferencián jelentette be, hogy megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre, és novemberben megszületett a világ első génszerkesztett ikerpárja. Azt is közölte, hogy újabb pár vár ilyen gyermeket.

Ho Csian-kuj kínai kutató bejelentése óriási vihart kavart az egész világon. Átléptünk egy határt, ahonnan már nincs visszaút? Forrás: MTI/AP/Kin Cseung

Közlése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt.

Ho Csian-kuj a tanácskozáson ugyan megvédte az általa alkalmazott tudományos eljárást, de szerdán közölte, hogy a nemzetközi felháborodás nyomán leállították a tudományos munkát. A professzor csütörtökön lehetőséget kapott újabb felszólalásra, arra, hogy kollégái kérdéseire válaszoljon, de nem jelent meg a tanácskozáson. David Baltimore, a szervezőbizottság Nobel-díjas elnöke közölte: Ho döntött úgy, hogy a továbbiakban nem vesz részt a tanácskozáson.

(MTI/AFP/Reuters)