Ehető tücsökfajt fedeztek fel Kenyában

Vágólapra másolva!
Egy új, ehető tücsökfajt fedeztek fel a kutatók Kenyában.
Vágólapra másolva!

A nairobi székhelyű Nemzetközi Rovarfiziológiai és -ökológiai Központ (ICIPE) kutatója, Tanga Mbi az egyiptomi Sarm es-Sejkben megrendezett ENSZ Biodiverzitási Konferencián számolt be szerdán az új ehető tücsökfajról, amely mind az emberi, mind az állati fogyasztás szempontjából nagy reményekkel kecsegtet.

- mondta Mbi, hozzátéve, hogy kollégáival a Scapsipedus icipe tudományos nevet adták a fajnak.

A Zootaxa című folyóiratban publikált tanulmányuk készítésekor a szakemberek az új faj élőhelyeire, molekuláris és morfológiai jellegzetességeire, a hímek ciripelésére és a rovar tápértékére összpontosították a vizsgálataikat.

Forrás: ICIPE

A kutatók a központban tesztelték a rovar tenyésztésének legoptimálisabb módjait különböző hőmérsékleti viszonyok között. Mbi szerint kutatásaik idővel lehetővé teszik majd a Scapsipedus icipe, mint újfajta összetevő használatát az emberi fogyasztásra szánt ételekben és állattakarmányokban.

A szakemberek azt is vizsgálják, hogy a tücsökfaj takarmányként való hasznosításának milyen lehetséges kockázatai lehetnek a táplálékláncon felfele haladva, illetve, hogy ezeket a kockázatokat miként lehetne csökkenteni.

(MTI/Hszinhua)