Az ősi Izraelben is ismerték a vaníliát

vanília
Mai korunk édességeinek elengedhetetlen összetevője
Vágólapra másolva!
Jóval régebbre nyúlik vissza a vanília használata, mint azt valaha gondoltuk volna. Izraeli régészek három korsót fedeztek fel, és benne meglepő tartalmat. A vanília nyomait, mintegy 3600 év távlatából.
Vágólapra másolva!

Történelme óta összefonódik az emberiséggel

A vanília íze a világ több pontján alulértékelt, és gyakran elfelejtik, hogy egy olyan egzotikus növény termése, amely csak a világ néhány részén növekszik. Kevesen tudják, de

a vanília történelme évszázadok óta összefonódik az emberiséggel: évezredek óta az egyik legexkluzívabb ízt képviseli.

Korábban a kutatók meggyőződéssel állították, hogy a vanília csodája egyenesen Mexikóból, mintegy ezer évvel ezelőtt érkezett. Ám egy új felfedezés ezt ennél jóval, mintegy háromszor korábbi dátumra datálja.

A valódi vanília a trópusi Amerikában honos -– fákon kúszó vanília orchidea hüvelytermése Forrás: wikimedia.commons

A régészek Izrael egyik bronzkori lelőhelyén, Megiddo településen két vegyület nyomaira bukkantak a napokban: a vanillinra és a 4-hidroxibenzaldehidra. Mindkettő a vanília egy-egy árulkodó nyomát jelenti. Ráadásul a további kémiai elemzések kimutatták különböző növényi olajok, például olívaolaj nyomait.

– mondta Vanessa Linares, az izraeli Tel Aviv Egyetem kutatója a ZME Science tudományos portálnak. – Miután azzal tisztában voltunk, hogy a vanília egykor az előkelő társadalmi csoportokhoz tartozott, ezért tovább elemeztük a sírokat. Végül három, egyértelműen magas rangú temetkezési helyen találtunk újabb nyomokat.”

Több mint száz faja létezik

Melissa Cradic a kaliforniai Berkeley Egyetem régésze hangsúlyozta, hogy azt egyelőre nem merik pontosan kijelenteni, hogy ez a három ember a felső tízezerhez tartozott volna, de az egészen biztos, hogy Megiddo nagyhatalmú tisztviselői lehettek, és ugyanabba a családba tartoztak.

– tette hozzá. – A világon több mint száz faja van, amelyek mindegyike a trópusi éghajlatot kedveli. Ezért nem vagyunk biztosak abban sem, hogy a megiddói vanília honnan származhat, hiszen a vanília nem őshonos Izraelben.”

Mai korunk édességeinek elengedhetetlen összetevője Forrás: pexels.com

A most felfedezett korsók továbbá nagyban hasonlítanak néhány Kelet-Afrikában, Indiában és Indonézia területén felbukkant lelethez.

Mezopotámiában és Indiában is használták

Amikor a kutatók a megiddói lelőhelyet összevetették az ismert, egykori kereskedelmi útvonalak térképével, arra jutottak, hogy a vaníliához kapcsolható vegyületek nyomait őrző korsók nagy valószínűséggel az ősi Mezopotámiából vagy Indiából kerülhettek oda.

– mutatott rá Vanessa Linares. – Ezekből pedig arra következtettünk, hogy a korábbi elméletekkel ellentétben ez a növény nem Mexikóból, hanem a világ egy teljesen más részéből származhat.”