Olyan sok a cukorbeteg, hogy nem lesz elég inzulin

inzulin injekció Woman injecting herself in abdomen  AND HEALTH HEALTHCARE INDOORS INJECTING INJECTION INSULIN PEN NEEDLE ONE PERSON SKIN STOMACH SYRINGE TUMMY WOMAN DIABETES DIABETIC
Inzulininjekciót ad be magának egy beteg
Vágólapra másolva!
Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány egy szerdán megjelent amerikai tanulmány becslései szerint.
Vágólapra másolva!

A diabétesz a világ felnőtt lakosságának 9 százalékát sújtja, 1980-ban az arány 5 százalék volt. A kór egyebek mellett vaksághoz, vesebetegséghez, végtag-amputációhoz vezethet.

A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiánnyal hozható kapcsolatba. Az esetek száma rohamosan nő, ahogy a fejlődő országokban terjed a nyugati típusú életmód.

A kutatók szerint több mint 20 százalékkal fog nőni az igény a 2-es típusú diabétesz gyógyítására szolgáló inzulinra a következő 12 évben, ám a 2030-ra jósolt 79 millió cukorbeteg nagyjából fele nem fog hozzájutni.

Inzulininjekciót ad be magának egy beteg Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

A legnagyobb hiány Afrikában lesz, ahol a kutatást vezető Sanjay Basu, a Stanford Egyetem tudósának becslése szerint meghétszereződik az igény az inzulinra, hogy a páciensek vércukorszintjét szabályozza.

„Annak ellenére, hogy az ENSZ elkötelezett a nem fertőző betegségek gyógyítására és a diabétesz-gyógyszerek biztosítására mindenki számára, a világ több részén kevés az inzulin és a betegek nehezen jutnak hozzá” – mondta Basu.

A Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban közölt tanulmányban a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becsléseit vették alapul a cukorbetegség jövőbeli terjedéséről.