A világ legnagyobb képeslapját rakták ki egy svájci gleccseren

Jungfrau-nyereg, 2018. november 16. Óriási, mintegy 2500 négyzetméteres, több mint 125 ezer normál méretű postai képeslapból összeállított képeslap az Aletsch-gleccseren, a Jungfrau 3466 méteres magasságban húzódó nyergének közelében 2018. november 16-án. Az eredeti képeslapokat a villág 35 országából írták gyermekek és fiatalok a klímaváltozás és a globális felmelegedés ellen szót emelve. A szervezők a képeslapóriással szeretnének bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. Az 1,5 Celsius-fok arra utal, hogy szakértők szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban kellene korlátozni a Föld felmelegedését. MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb képeslapját rakták ki Európa leghosszabb jégfolyamán, a gyorsan fogyó svájci Aletsch-gleccseren, hogy felhívják a figyelmet a klímavédelem fontosságára.
Vágólapra másolva!

Egyetlen nagy képpé rakták össze 3400 méteres magasságban azt a

125 ezer képeslapot, amit a világ 35 országából küldtek iskolások klímavédelemre buzdító üzenetekkel.

A Guinness-világrekordok szerint ez minden idők legnagyobb képeslapokból kirakott „képeslapja”, a korábbi rekordot 16 ezer képeslapból állították össze a 2016-os marokkói klímakonferencia alkalmából.

A hatalmas, 2500 négyzetméteres mozaikképen

a Mi vagyunk a jövő, adjatok esélyt! és az Állítsuk meg 1,5 fokon a globális felmelegedést! felirat olvasható angolul,

utalva arra a múlt hónapban közzétett ENSZ-jelentésre, miszerint bizonyos feltételekkel még lehetséges 1,5 Celsius-fok alatt, vagyis elviselhető szinten tartani a földi légkör felmelegedését.

Jungfrau-nyereg, 2018. november 16. Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

Az óriásképeslapról készült képeslapot elküldik a december 3-án a lengyelországi Katowicében kezdődő ENSZ-klímakonferencia résztvevőinek Európa legmagasabban fekvő postahivatalából, az Aletsch-gleccser fölé magasodó Jungfraujochból – közölték a szervezők, a svájci kormány fejlesztési és együttműködési hivatala és a WAVE Alapítvány.

Európa leghosszabb gleccsere példátlan ütemben olvad, évente 12 méterrel húzódik vissza.

A Zürichi Egyetem kutatói szerint az űrből is látható Aletsch 2100-ra eltűnhet. Most még 23 kilométer hosszú, de 1870 óta három kilométerrel rövidebb lett, és gyorsuló ütemben fogy.

Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

A jégmező olyan gyors ütemben fogy, hogy az olvadó jég alól 2012-ben előkerült három holttest, három olyan testvéré, akik

90 évvel korábban egy hegyi expedíció alkalmával tűntek el.

A jelenlegi helyzet éles ellentétben áll az évszázadokkal ezelőttivel. Svájci történészek szerint az Aletsch-gleccser alatti völgy lakói 1678-ban még azért fohászkodtak imáikban, hogy álljon meg a jégtömeg akkor feltartóztathatatlannak tűnő hízása, amely az életüket fenyegette.