Túl lassan alkalmazkodik az esőerdő a klímaváltozáshoz

esőerdő
Trópusi esőerdő Szumátrán.
Vágólapra másolva!
Amazónia esőerdeiben már változik a fafajok összetétele, ám nem olyan gyorsan, hogy lépést tartson a globális felmelegedés ütemével - állapította meg egy új, nagyszabású nemzetközi kutatás.
Vágólapra másolva!

A világ több mint 30 intézményének száznál is több tudósa a Leedsi Egyetem vezetésével megvizsgálta, hogyan hat az éghajlat melegedése Amazónia esőerdeire: megkeresték, hogy a több ezerből mely fafajok lettek harminc évnyi klímaváltozás nyertesei és vesztesei.

Az 1980-as évektől kezdve a súlyosbodó aszályok, az emelkedő hőmérsékletek és a légkör egyre magasabb szén-dioxid-koncentrációja befolyásolta bizonyos fafajták növekedését és pusztulását. A nedvességet leginkább igénylő fák pusztulása gyakoribb volt, mint más fajoké, azonban a szárazabb éghajlatot tűrő fák nem voltak képesek pótolni őket - állapította meg a tanulmány.

- magyarázta Adriane Esquivel Muelbert, a kutatás vezetője.

Forrás: Opiliones Wiki - Fandom

Azt találták, hogy a nagy fák gyorsabban növekednek, mint a kisebb növények, ami arra utal, hogy a szén-dioxid nagyobb koncentrációja közvetlenül befolyásolja az esőerdő növényi összetételét és dinamikáját, az egyes fajok növekedését és pusztulását.

- mondta Kyle Dexter, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

(MTI/Hszinhua)