Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

cápa
A Galeus nemzetségbe tartozó kistestű fajok nagy előszeretettel tartózkodnak a self és a mélytengeri síkság közötti kontinentális lejtő mélyebb vizeiben
Vágólapra másolva!
Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban, mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra a hidegvízű korallzátonyok térségében. A szakemberek szerint ez a legnagyobb eddig ismert cápakeltető az ír tengeri területeken.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő felfedezést tett az oceanográfiai expedíció

Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét.

A SeaRover felvétele a 700 méteres mélységben felfedezett cápakeltetőről. Az aljzaton látható fekete gömbök a feketeszájú macskacápák tojásai Forrás: Irish Examiner

A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos vagy feketeszájú macskacápa (Galeus melastomus) látható a tojások körül.

A feketeszájú macskacápák a szürkületi vagy bathyális zóna (200 és 1000 méter mélység között) lakói Forrás: Fishbase.org

De az itt ritkább tüskéscápafélék (Squaliformes) is előfordulnak a térségben. A nyári expedíció idején egyetlen cápaivadékot sem észleltek a térségben,

de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején,

hogy megfigyeljék az ivadékokat – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

Ez egy valódi David Attenborough-anyag

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy egy valódi „heuréka-pillanat" volt, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó kutatás vége felé.

A Galeus nemzetségbe tartozó kistestű fajok nagy előszeretettel tartózkodnak a self és a mélytengeri síkság közötti kontinentális lejtő mélyebb vizeiben Forrás: Twitter

- Ez nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla – hangoztatta. Nagyon keveset tudunk a világ mélytengeri cápakeltetőiről - tette hozzá a szakember.

Az Írország körüli atlanti vizek gyakran viharosak Forrás: Pinterest

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország szárazföldi területe, és különösen gazdag az élővilág a kontinentális talapzat szélén.

Sok cápa szaporodás-biológiája olyan, mint az emlősöké

A cápaalakúak (Selachiformes) szaporodás-biológiája sok szempontból eltér a csontos halakétól (Osteichtyes).

A feketeszájú macskacápa tojása Forrás: BeachExplorer

A cápák között akadnak az emlősökhöz hasonló szaporodási módszerrel rendelkező elevenszülő fajok, amelyeknél a belső megtermékenyítés után az embrió a nőstény testében, placentán fejlődik ki. Ide tartozik többek között az egyik legjobban ismert faj, a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) is.

Az egyik legismertebb elevenszülő faj a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) Forrás: Image Source/Ken Kiefer 2

A másik csoportot azok a cápafajok alkotják, amelyek ugyan tojással szaporodnak, ám az ivadék még az anyaállat testében bújik ki a tojásból.

Ritka felvétel: egy feketeszájú macskacápa közvetlenül a felszín alatt Forrás: iNaturalist

Ezeket a cápafajokat ál-elevenszülőknek hívják a tengerbiológusok, ilyen például a tigriscápa (Galeocerdo cuvier).

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás: Elter Tamás

Végül akadnak olyan ősibb szaporodási stratégiát alkalmazó cápafajok, amelyek tojásrakók (ovoviviparus), és a tengeraljzat szikláira vagy korallok ágaira rögzített tojásból az anyaállat testén kívül kel ki az ivadék.

Cápatojások Forrás: Schelpen Museum

Az Ír-tengeren felfedezett „cápakeltetőhöz” rendelt macskacápa-félék (Scylihorhinidae) kivétel nélkül tojásrakó cápafajok.