Hajókkal és állatokkal díszített ősi ciszternát találtak Izraelben

hajórajz
Hajórajz a ciszterna falán
Vágólapra másolva!
Hajók és állatok rajzával díszített 2000 éves ciszternát találtak izraeli régészek a Negev-sivatagban lévő Beér-Seván - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.
Vágólapra másolva!

Az izraeli régészeti hatóság (IAA) szakértői az i. sz. első vagy második századra becsülik az öt méter átmérőjű és tizenkét méter mély esővízgyűjtő ciszterna elkészítésének idejét, amelynek falaira hajók és állatok részletesen kidolgozott rajzát vésték.

Egy új lakónegyed épületeinek alapozásakor bukkantak a vízgyűjtő ciszternára, amelybe gondosan vakolt lépcső vezetett. Az ásatásokat vezető régészek a gödröt kitöltő szemét eltakarítása után lettek figyelmesek a vakolásba vésett rajzokra.

Hajórajz a ciszterna falán Forrás: Davida Eisenberg-Degen/IAA

A vonalak egy része idővel elmosódott, de világosan ki lehet venni legalább 13 hajó pontos rajzát, valamint egy tengerész és állatok ábrázolását. A motívumok általában 20 centiméteresek, de az egyik hajó egy méter széles.

"A hajók részletes, arányos rajza azt jelzi, hogy az alkotó pontos tudással bírt a hajókról, és mivel a ciszterna pár száz méterre található egy régebben felfedezett lakóhelytől, lehet, hogy az ott élőket szolgálta az i. sz. első-második században" - mondta a ynetnek az IAA rajzszakértője, Davida Ejzenberg-Dagan.

Noha a víztározó tele volt földhordalékkal, úgy tűnik, hogy a múlt századig használták, mert a gödröt kitöltő földben az első világháború idejében használatos cserepeket, tölténytárakat és fegyveralkatrészeket találtak.

Az IAA és a beér-seva-i hatóságok arra törekednek, hogy megőrizzék és láthatóvá tegyék az ősi ciszternát az új lakónegyed közterületén.