Különböző színekben pompáztak a dinoszauruszok tojásai

dinoszaurusz tojás
A dinoszauruszok tojásai a madarakéhoz hasonló színekben pompáztak
Vágólapra másolva!
Sokféle színük és mintázatuk miatt csodáljuk ősidők óta a madártojásokat: az amerikai vörösbegy tojások élénk kékjét és az emu tojások mélyzöld-fekete színét. Egy most publikált tanulmány azonban kimutatja azt is, hogy ezek a színek és mintázatok még régebbiek, mint azt gondoltuk: meglepő hasonlóság mutatnak a 150 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz-tojásokkal.
Vágólapra másolva!

Színes foltok tarkították a dinoszaurusz-tojásokat

A ma élő állatok közül a madarak az egyetlenek, amelyek számtalan mintázattal és árnyalattal tarkított, színes tojáshéjat „alkotnak”. Mindezért összesen két pigment kombinációja a felelős: a vörös és a kék.

A Velociraptorokhoz igencsak hasonlatos dinoszauruszok megkövült tojáshéjainak közelmúltban végzett vizsgálata ugyanis arra utal, hogy a színes és mintás tojások először ezen fajok tagjainál jelentek meg, mielőtt néhányan madarakká fejlődtek volna.

Az elemzés feltárta azt is, hogy az őskori hüllőknek a tojásait a ma élő madarakéhoz hasonló, színes foltok tarkították.

A dinoszauruszok tojásai a madarakéhoz hasonló színekben pompáztak Forrás: commons.wikimedia.org

A felfedezés annak a legújabb bizonyítéka, hogy számos, a madarakra jellemző vonás már megjelent az elődjeiknek számító dinoszauruszokban is.

– mondta Dr. Mark Norell, az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa, az egyik tanulmány társszerzője. – „Most ezt az elméletet is megcáfoltuk.”

Megcáfolták a korábbi eredményeket

Jasmina Wiemann, a Yale Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a madarakat tanulmányozó szakemberek mintegy két évszázadon át azt feltételezték, hogy a madártojásokon megjelenő színek és minták egymástól függetlenül, több korszakon át fejlődtek ki.

Sokáig azt hitték, hogy a madarak őseinek a krokodilokéhoz hasonlóan, fehér a tojása Forrás: pexels.com

– mutatott rá.
A kutatócsoport összesen tizennyolc, fosszilis dinoszaurusz tojáshéjat tanulmányozott világszerte a múzeumokban. A pigmentek apró nyomainak kimutatásához egy speciális, roncsolásmentes, lézeres képalkotó technikákat alkalmaztak.

A mintázattal könnyebben olvadtak a környezetbe

A vizsgálat során csak egy kisebb testű húsevő, az Eumaniraptora dinoszauruszokhoz tartozó héjak mutattak egyezést a ma élő madarak tojásaival, míg az olyan, nagyobb, a madarakhoz nem túl szorosan kapcsolható őshüllők, mint a Triceratops és a Diplodocus egyáltalán nem. Ebből pedig a kutatók arra következtettek, hogy

a színes és mintás tojások egyértelműen a kisebb fajokhoz kapcsolódtak.

Feltételezik, hogy a madarakéhoz hasonlóan, a dinoszauruszok környezetbe beleolvadó mintázatú tojásai is az értékes utódok védelmét segítették.

A legtöbb dinoszaurusz-tojás kék, barnás vagy foltos mintázatú lehetett Forrás: dnaindia.com

– magyarázta Jasmina Wiemann. – „Amint a dinoszauruszok egyes fajai elkezdtek fészkeket építeni, a tojásaik a ragadozók potenciális célpontjaivá váltak, és ezért alakultak ki a tojások egyedi mintázatai, mint az álcázás legjobb eszközei.”