Új-Guineán keresztül juthattak el Ausztráliába a kontinens első lakói

2018.11.01. 14:02

A mai Indonézia északi területéről kelet felé hajózva, és szigetről szigetre haladva juthattak el az első emberek Új-Guineába, amely akkor még az ausztrál kontinenshez tartozott - állítják ausztrál kutatók egy új tanulmányban.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakemberei szerint a "leginkább költséghatékony" vagy legegyszerűbb útvonal Borneón át vezetett Celebeszre (Szulavézi), majd több kisebb szigeten át Misoolra, amely a mai Új-Guineán fekvő Nyugat-Pápua tartomány partjainál fekszik.

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány készítői azt a két Ausztráliába vezető lehetséges útvonalat elemezték, amelyet még 1977-ben vetett fel egy amerikai antropológus, Joseph Birdsell.

A tanulmány társszerzője, Shimona Kealy szerint a mostani eredmények azt mutatják, hogy az ausztrál bennszülöttek ősei valószínűleg a "kettes számú" útvonalon érkezhettek a kontinensre 50-70 ezer évvel ezelőtt. A tengerszint akkor a jelenleginél 25-50 méterrel alacsonyabb volt, ami azt jelenti, hogy könnyűszerrel át lehetett jutni Ausztráliába.

Helyi törzsi ünnep Pápua Új-GuineánForrás: Elter Károly

A kutatók szerint Birdsell első számú javaslata, amely egy Timoron át az északnyugat-ausztráliai partokhoz vezető útvonal volt, kevésbé valószínű, tekintve, hogy a Timorban feltárt településmaradványok jóval fiatalabbak, mint az észak-ausztráliaiak.

A kutatók szerint az egykor összefüggő szárazföldet alkotó Új-Guinea, Ausztrália és Tasmania területeiből álló kontinens (Szahul) emberek általi meghódítása jelenti a legkorábbi közvetett bizonyítékot a hajózás kialakulására.

"Ez a tanulmány segít elmesélni Ausztrália történetét, különösen az őslakosok számára érdekes módon, elismerve a korai modern emberek bátorságát, újító és hajózási képességeit" - mondta Kealy.

Hozzátette: "ezek az emberek szigetről szigetre haladtak, feltehetőleg egy olyan hely után kutatva, ahol biztos táplálék- és egyéb források állnak a rendelkezésükre. A szigetek közötti látási viszonyok akkoriban nagyon kedvezőek lehettek ehhez a kalandos vállalkozáshoz".