Hibás szenzor okozta a Szojuz-balesetet

2018.10.31. 12:00

Húsz napja, nem sokkal a kilövés után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz-űrhajó, fedélzetén egy orosz és egy amerikai asztronautával. 

Egy, az első és a második fokozat szétválását jelző szenzor meghibásodása okozta a Szojuz-FG hordozórakéta október 11-i balesetét - jelentette ki Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatója szerdán Moszkvában.

A szétváláskor az egyik oldalelem nem távolodott el eléggé a rakétától, és a második fokozat üzemanyag-tartályhoz ütközött, aminek következtében a tartály szétszakadt, és az első fokozat megsemmisült. Krikaljov közölte, hogy intézkedések történtek a hasonló balesetek kiküszöbölésére.

Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor.

Baleset történt a Szojuz űrhajóval - videó

Kényszerleszállást hajtottak végre.

Alekszej Ovcsinyin és Nick Hague űrhajósok épségben értek földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

Alekszej Ovcsinyin orosz (lent) és Nick Hague amerikai űrhajós integet a Szojuz MSz-10-es űrhajó startja előtt a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontbanForrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A TASZSZ hírügynökség a Roszkomoszra hivatkozva szerdán azt közölte, hogy legközelebb december 3-án indíthatnak Szojuz űrhajóval kozmonautákat az űrállomásra. Az orosz Űrhajós-felkészítő Központ korábbi tájékoztatása szerint a csapat eredetileg tervezett összeállítása nem változott, annak tagjai az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Anne McClain és a kanadai David Saint-Jacques lesznek.

A TASZSZ úgy tudja, hogy Szojuz FG-t legközelebb november 16-án este indítanak majd útnak.