Megdöbben, ha megtudja, hogy ki volt a Tower utolsó foglya

Tower
Az ősi, csaknem egy évezredes múltra visszatekintő királyi rezidencia, a Tower London egyik szimbóluma
Vágólapra másolva!
A Tower, a brit főváros egyik legrégebbi és leghíresebb épületének vaskos falai megannyi történelmi dráma emlékét őrzik. A koraközépkori várkastély nemcsak az angol uralkodók királyi rezidenciájaként, hanem a brit történelem számos főrangújának börtönéül, sőt siralomházaként is szolgált, egészen a 18. század végéig. A patinás várbörtön súlyos ajtaja azonban a második világháború vérzivataros éveiben még egyszer kinyílt, személyesen Winston Churchill utasítására.
Vágólapra másolva!

Királydrámák titkait rejtik az ódon falak

A City, London pénzügyi központjának közvetlen közelében, a Temze partján fekszik a vaskos fallal és bástyákkal körbekerített Tower, a brit főváros egyik nevezetes szimbóluma.

Az ősi, csaknem egy évezredes múltra visszatekintő királyi rezidencia, a Tower London egyik szimbóluma Forrás: Wikimedia Commons

A középkori angol királyok egykori rezidenciája csaknem egy évezredes múltra tekinthet vissza.

A Tower „ősét”, a Fehér Tornyot Hódító Vilmos parancsára a 11. század végén, 1078-ban építették, az akkori városfal délkeleti sarkánál, közvetlenül a Temze partján.

A Towert Hódító Vilmos parancsára a 11. század végén kezdték el építeni Forrás: Wikimedia Commons

A legenda szerint – amit William Shakespeare is megírt III. Richárd című királydrámájában – a Towert ennél sokkal korábban, még Julius Caesar idején a rómaiak emelték,

ám ennek a hagyománynak nincs semmilyen valós alapja.

A Fehér Torony a Tower legrégebbi, még Hódító Vilmos idejéből származó épülete Forrás: Wikimedia Commons

A Fehér Tornyot a 12. század második felében,

a keresztes háborúk híres hadvezére, Oroszlánszívű Richárd vetette körbe vizesárokkal és bástyákkal megerősített fallal.

A Tower erődítési munkálatait a skótok nevezetes szabadságharcosát, William Wallist legyőző I. (Nyakigláb) Edward fejezte be, 1275 és 1285 között, aki a meglévő vizesárok mellé még egyet ásatott.

III. (Oroszlánszívű) Richárd építtetett falat és ásatott vizesárkot a Tower köré, a 12. század végén Forrás: Origo

(Amikor Nyakigláb Edward várárkát 1830-ban kiszárították, a múlt hátborzongató emlékeként emberi csontvázakat találtak az árok alján.)

A Tower egészen a 16. századig a középkori angol királyok legfőbb szálláshelyének számított.

I. (Nyakigláb) Edward fejezte be a várkastély erődítési munkálatait a 13. század végén Forrás: Origo

Annak ellenére, hogy 1837-től a Buckingham-palota lett a királyi család lakhelye, a napjainkban múzeumként működő Tower hivatalosan még mindig királyi rezidenciának számít.

Királyi hitvesekre és hercegekre sújtott le itt a hóhérpallos

A Tower falai között az angol történelem számos híressége raboskodott az elmúlt évszázadokban, sőt többen itt is fejezték be földi pályafutásukat a bakó kezétől.

VIII. Henrik király a feleségeit záratta a Tower falai közé (Ifj. Hans Holbein festménye) Forrás: Wikimedia Commons

A Towerben lépett a vérpadra 1537-ben VIII. Henrik király szerencsétlen sorsú felesége, Boleyn Anna,

de ugyancsak itt sújtott le a hóhérpallos a nagy étvágyú Henrik ötödik feleségére, Howard Katalinra csakúgy, mint 1553 júliusában a „kilencnapos” királynőre, I. Johannára.

Az egyik leghíresebb fogoly, Boleyn Anna is a Tower udvarán lépett a vérpadra Forrás: AFP

Ugyancsak itt végezte IV. Henrik fivére, Clarence herceg is, akit még a Rózsák háborúja idején 1478 februárjában a várkastély udvarán fejeztek le.

A Towert a 18. század végéig használták börtönként.

Az 1914-ben kitört első világháború éveiben rövid időre ismét visszatértek a középkor véres hagyományai a Tower udvarára, ahol összesen 11 elfogott német kémet lőttek agyon.

A Tower egy 15. századi miniatúrán Forrás: Wikimedia Commons

Ezt a furcsa epizódot leszámítva azonban úgy tűnt, hogy a „nagy háború” után végleg történelmi emlékké válik a Tower börtönkrónikája, de mégsem így történt.

Eszelős tervet forgat a fejében a Führer eszelős helyettese

Miután 1939. szeptember 1-én a náci Németország megtámadta Lengyelországot, szeptember 3-án először Franciaország, majd néhány órával később Anglia is hadat üzent a Harmadik Birodalomnak; ezzel kezdetét vette a második nagy világégés.

Neville Chamberlain brit miniszterelnök (a kép bal szélén) Daladier francia kormányfővel Adolf Hitlernél az 1938-as müncheni tárgyalásokon. A megalkuvó nyugati politikával, Csehszlovákia feláldozásával sem sikerült megállítani Hitlert Forrás: Bundesarchiv

1940. május 10-én Winston Churchill került a londoni háborús kabinet élére, aki Nagy-Britannia szorult helyzete ellenére kemény és elszánt harcot hirdetett meg Hitler ellen, kategorikusan elvetve a nácikkal való bármilyen kompromisszum lehetőségét.

Az 1940. május 10-én hivatalba lépett Winston Churchill megalkuvás nélküli harcot hirdetett meg a Harmadik Birodalommal szemben Forrás: Wikimedia Commons

Pedig arisztokrata körökben,

sőt, még az angol királyi családban is szép számmal akadtak olyanok,

akik szívesen kiegyeztek volna Berlinnel. Magától a Führertől sem volt idegen ez a gondolat, amit többek között a lengyel hadjárat után, 1939. október 6-án elmondott „nagy békebeszéde” is alátámaszt.

György kenti herceg egy SS-alegységet szemlél meg 1937-es németországi látogatásán. A brit arisztokrácia köreiben, valamint a királyi családban is akadtak olyanok, akik szimpatizáltak a nácikkal Forrás: Bundesarchiv

A náci felső vezetők közül különösen Hitler pártbeli helyettese, a miszticizmusra hajlamos Rudolf Hess volt elkötelezett az Angliával megkötendő béke ügye iránt Haushoffer professzor, az élettér-elmélet atyjának hatására, aki azt hirdette, hogy a britek és a németek sorsközösségre ítéltetett testvérnép.

Rudolf Hess Hitler oldalán. Hess volt a Führer pártbeli helyettese Forrás: Bundesarchiv

A második világháború kitörése után az addigi befolyását egyre jobban elvesztő fantaszta pártvezető-helyettes

1941 tavaszán kigondolt egy eszelős tervet arról, hogy titokban Angliába repül,

és egymaga nyélbe üti Churchill eltávolítását valamint a két „testvérnép” közötti békét.

Messerschmitt Bf-110 kétmotoros vadászgép. Hess egy ilyen géppel repült Angliába, a legnagyobb titokban Forrás: Bundesarchiv

Ilyen előzmények után került sor 1941. május 10-én Rudolf Hess máig nem teljesen tisztázott hátterű angliai „disszidálására”.

Náci fogoly Boleyn Anna és főrangú társai egykori tömlöcében

1941. május 11-én vasárnap este, a Ditchley-ben rövid hétvégi pihenőn tartózkodó Winston Churchill éppen vacsorázni készült, amikor kopogtattak az ajtaján.

Douglas Hamilton herceg. A repülőgépéből ejtőernyővel kiugró Hesst a skót főrend birtokai közelében fogták el Forrás: Wikimedia Commons

Bracken, Churchill személyi titkára közölte a miniszterelnökkel, hogy a telefon túlsó vonalán Douglas-Hamilton herceg, az egyik kelet-skóciai vadászrepülő körzet parancsnokának megbízottja

„halaszthatatlanul sürgős kormányügyben” szeretne beszélni vele.

Elképesztő hírt közöltek a háborús kabinet fejével Forrás: Wikimedia Commons

A megbízott elképesztő hírt közölt a háborús kabinet fejével;

egy Észak-Skócia felett ejtőernyővel kiugrott német hadifogoly azt állítja magáról, hogy ő Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese.

Hess lehetetlen ábrándjai, hogy személyesen tárgyaljon VI. György királlyal Churchill, a „béke legfőbb ellenségének” eltávolításáról és Anglia behódolásáról, azonban villámgyorsan kudarcba fulladtak.

Churchill háborús memoárja szerint egyetlen pillanatig sem tulajdonított jelentőséget Hess „Angliába szökésének” Forrás: Origo

A brit miniszterelnök május 13-án Anthony Eden külügyminiszternek írt feljegyzésében három pontba foglalt utasítást adott ki a „Hess kameráddal” szemben követendő eljárásról.

Anthony Eden 1940 és 1945 között volt a Churchill-kabinet külügyminisztere Forrás: Wikimedia Commons

Ennek értelmében

Hitler helyettesét olyan hadifogolynak kell tekinteni, aki potenciális háborús bűnös,

és akit ezért London közelében, szigorúan őrzött helyen a külvilágtól teljesen elszeparálva kell tartani mindaddig, amíg nem születik végleges döntés a további sorsáról.

Rudolf Hesst négy napig a Towerben tartották fogva Forrás: O.Ang.

Addig is, amíg nem alakítják ki fogságának helyszínét, csukják a Towerbe – szólt a miniszterelnöki ukáz.

Így esett meg, hogy hosszú idő után ismét megnyílt a Temze-parti várbörtön ajtaja,

ahol Rudolf Hess, a Führer bukott helyettese – a Tower történetének utolsó foglyaként – kerek négy napot raboskodott Clarence herceg, Boleyn Anna, Howard Katalin és I. Johanna egykori börtönében.