Vágólapra másolva!
A budapesti világ múmiái kiállításon látható egy olyan férfi múmiája, akinek az élete és halála is csupa rejtély. A kutatók a következő hónapokban próbálják megfejteni az „erdélyi múmia" titkait.
Vágólapra másolva!

Hosszú ideig a múzeum alagsorában hevert

A rendkívül jó állapotban megmaradt testet a Magyar Természettudományi Múzeum egyik alagsori gyűjteményében őrizték hosszú éveken át.

Még feltáratlan titkokat őriz az erdélyi múmia Forrás: JVS Group

Most azonban a kiállításon bárki megtekintheti a titokzatos férfi földi maradványait. Mivel a neve nem ismert, valószínű származási helye után erdélyi múmiának nevezték el az antropológusok.

Rejtély, hogy ki lehetett egykor a megtermett férfi

- Egyelőre teljes rejtély számunkra, hogy ki ez az ember.

A szénizotópos vizsgálatok tanúsága szerint háromszáz évvel ezelőtt élhetett.

Egyelőre még azt sem tudjuk, milyen módon mumifikálódott a test - mondta Szikossy Ildikó múmiaszakértő, a kiállítás egyik kurátora.

Egyelőre még azt sem tudni, hogyan mumifikálódott a tetem Forrás: JVS Group

A férfi magas, erős testalkatú, jóltáplált ember lehetett.

A tudományos kutatás szempontjából örvendetes, hogy a belső szervei is megmaradtak, mivel ezekből megannyi információt lehet nyerni életmódjával, és betegségeivel kapcsolatban.

Szinte sebészi pontossággal vágták le a lábait

- A következő hetekben és hónapokban számos vizsgálatnak vetjük alá a férfi testét, hogy kiderítsük a titkait. Az eredményekről folyamatosan beszámolunk a nagyközönségnek. Idővel remélhetően megtudhatjuk, hogyan halt meg, mik ezek a vágások a testén, és mi az a sárgás anyag, amely vékonyan beborítja - mondta a szakértő.

Még rejtély, hogy mi lehet az a halvány sárgás anyag, ami a testet borítja Forrás: JVS Group

Arra viszont aligha lesz válasz, hogy ki és miért vágta le szinte sebészi pontossággal a férfi lábait. Egy ládában tárolták a múmiát.

- mondta Pap Ildikó, a kiállítás másik kurátora. A szakértők azt gyanítják, hogy a keménykötésű férfi egykor katona lehetett.

A világ múmiái kiállításon 4500 év történelmén kísérnek végig a páratlan leletek

Egyiptomtól az ősi dél-amerikai kultúrákon át egészen a 18. századi Vácig. A tárlat az év végéig tekinthető meg a belvárosi Komplexben.

(Forrás: JVS Group)