SZÍVDERÍTŐ A fogágysorvadásnak köze van az első szívinfarktus előfordulásának emelkedett kockázatához

Ezek a legjobban fizető állások
13. Fogorvos
Vágólapra másolva!
Az első szívinfarktusukat áteső betegeknek nagyobb valószínűséggel volt fogágysorvadása, mint a kontrollcsoportnak - derült ki egy nagy kutatásból. A kontrollcsoport 33 százalékához képest a szívinfarktusos betegek 43 százalékának volt enyhe vagy súlyos fogágysorvadása. Miután a kutatók elemezték a dohányzás, a cukorbetegség, a képzettség és a családi állapot változóit, a fogágysorvadásban szenvedő betegeknek 28 százalékkal nagyobb az esélyük a szívinfarktusra.
Vágólapra másolva!

„Ez a kutatás további, erős bizonyítékokkal szolgált a fogágysorvadás és a szívinfarktus közötti ok-okozati össszefüggésről" – nyilatkozta Dr. Lars Rydén (Karolinska Egyetemi Kórház, Stockholm, Svédország).

A parodontitis a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról. Végső soron a fogak kilazulásához, majd kihullásához vagy szükségszerű kihúzásához vezet.

Dr. Rydén azt tanácsolja, hogy

Másrészt „a fogágysorvadásos betegeket meg kell vizsgálni abból szempontból is, hogy van-e bármilyen jel arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatának vannak kitéve."

A fogágybetegség szívbetegséget okoz?

A 30 évnél idősebb amerikai lakosoknak körülbelül a fele szenved fogágysorvadásban, ami krónikus gyulladásos megbetegedés. Az elmúlt 25 évben több mint 50 különböző vizsgálat számolt be arról, hogy a fogágysorvadás összefüggésben van az érelmeszesedéssel, de egyikük sem mutatott ki ok-okozati kapcsolatot.

Mindemellett az Amerikai Szívtársaság 2012-es nyilatkozatában figyelmeztetett arra, hogy nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a fogágysorvadás bizonyos érelmeszesedéssel járó érbetegséget.

Forrás: Shutterstock

Ennek a kérdésnek a kivizsgálására ebbe a kutatásba 805 személyt vontak be, akik 75 évnél fiatalabbak voltak, és már megkapták az első szívinfarktusukat, valamint 17 különböző svédországi kórházban kezelték őket 2010 és 2014 között. Ezután a kutatók felállítottak egy kontrollcsoportot, amelyet a nemzeti nyilvántartásból véletlenszerűen kiválasztott 805 olyan személyből állítottak össze, akiknek nem volt még szívinfarktusuk, és a kontrollcsoport tagjai életkor, nem és a lakhelyük irányítószáma szerint megfeleltek a vizsgálati csoport tagjainak.

A kutatás résztvevőin fizikai vizsgálatot hajtottak végre, laborvizsgálatot végeztek, és kérdőívvel mérték fel az egészségügyi állapotukat, a családi hátterüket és a depresszióra való hajlamukat.

A résztvevőknek fogászati panorámaröntgent készítettek. Az előzetes vizsgálatok alapján a résztvevőket három csoportba sorolták aszerint, hogy nincs, enyhe vagy súlyos mértékű-e a fogágysorvadásuk.

A betegek átlagéletkora 62 év volt, és 81 százalékuk férfi volt.

A kiinduláskor több kísérleti személynél fedeztek fel cukorbetegséget, mint a kontrollcsoport tagjainál (19% a 13%-hoz képest), több volt köztük az aktív vagy a korábbi dohányos (62% az 57%-hoz képest), alacsonyabb volt az iskolázottságuk és több volt köztük az elvált személy is (15% a 10%-hoz képest).

Miután ezeket a tényezőket is megvizsgálták, a fogágysorvadásos betegeknek még mindig magasabb volt a szívinfarktus kockázata.

A dohányzás és a cukorbetegség a fogágybetegség legfőbb kockázati tényezője – jegyezte meg Dr. Rydén. Azt üzenik a betegeknek, hogy „hagyják abba a dohányzást, ha meg akarják őrizni a fogaikat, és javítani akarják a szív- és érrendszerük egészségét!"

Továbbá csökkenthetjük a fogágysorvadás kialakulásának a valószínűségét az alapos fogmosással és a fogközök tisztításával, valamint rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel.

A fogínygyulladás súlyos fogágysorvadáshoz vezethet, tehát a betegeknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a gyulladt fogínyükre.

A hiányzó fogat pótló fogbeültetés javítja az életminőséget, de a szíjhigiénia és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is nagyon fontos, mert az implantátum körül a fogágy begyulladhat – jelentette ki Dr. Rydén.