Áttörő pillanat a világ óceánjai életében

ANTARCTICA- A curious penguin comes by to investigate the Coast Guard Cutter Polar Sea as the ship takes a break from its ice-breaking duties.  The Polar Sea is in Antarctica as part of Operation Deep Freeze 2007, clearing a navigable channel for supply
Közös erővel védenék meg az Antarktisz élővilágát
Vágólapra másolva!
Németországnál ötször nagyobb területen védik a jövőben az antarktiszi vadon élő állatokat. A hatalmas, mintegy 1,8 millió négyzetkilométeres rezervátumban pingvinek, leopárdfókák, gyilkosbálnák és kék bálnák lelhetnek menedéket az orvhalászok elől.
Vágólapra másolva!

Óriási mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el

Az Egyesült Királyság kormánya megakadályozná az orvhalászatot a Weddell-tenger és az Antarktiszi-félsziget hatalmas területein.

A világ legnagyobb környezeti menedékét hoznák létre, amely lefedi a Déli-óceán tekintélyes részét.

A mintegy 1,8 millió négyzetkilométeres rezervátum ötször nagyobb, mint Németország területe.

A pingvinek élővilágát is veszély fenyegeti a klímaváltozás miatt Forrás: pexels.com

Az akció a terület veszélyeztetett élővilágát védené, beleértve a pingvineket, gyilkos bálnákat, leopárdfókákat és kék bálnákat.

Megőriznék a jövő generációi számára a bálnákat Forrás: pexels.com


– mondta a The Guardiannak Michael Gove, környezetvédelmi miniszter. – „Az Antarktisz területén található tengerek védelemre szorulnak, és nem mellesleg óriási mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el a légkörből."

Védelem alá helyeznék a világ óceánjait

A védelemről szóló döntést azonban több nemzetnek, együtt kell meghoznia.

Folyamatosan fogyatkozik az Antarktisz jéggel borított területe Forrás: pxhere.com

Az Antarktisz körüli tengerek védelméért tevékenykedő Antarktisz Tengeri Élővilágának Védelmét Biztosító Bizottság tagjai a hónap végén a tasmániai Hobartban találkoznak.

Az Egyesült Királyság kormánya a múlt héten javaslatot tett egy olyan intézkedéscsomagra, amely 2030-ig védelem alá helyezné a világ óceánjainak 30 százalékát.

Michael Gove brit környezetvédelmi miniszter egy hatalmas menedékhely mellett érvel Forrás: commons.wikimedia.org

A lépést a környezetvédők áttörő pillanatnak nevezték.

– tette hozzá a brit miniszter. – „Pedig a rezervátum kulcsfontosságú jelentőséggel bír a világ óceánjai védelmének ügyében."

Közös erővel védik meg tengeri élőhelyeket

A kormányzati támogatás erejét Sir Alan Duncan, a sarkvidéki régiókért felelős külügyminiszter is hangsúlyozta, aki úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság minden befolyását kihasználva gondoskodik arról, hogy a javaslat eljusson a megfelelő helyekre.

Közös erővel védenék meg az Antarktisz élővilágát Forrás: Petty Officer 3Rd Class Kevin J. Neff


– hangsúlyozta Michael Gove. – „A Hobartban tartott találkozó kitűnő lehetőséget biztosít a nemzetközi közösség számára ahhoz, hogy az antarktiszi térségek közös erővel védjék meg tengeri élőhelyeket a jövő nemzedékei számára."
Hozzátette az is, hogy az Egyesült Királyság ragaszkodik a védett területek kialakításához és ennek érdekében gyakorlati lépéseket tesz.

Hírességek is támogatják a kampányt

A globális menedékhely ötletét eredetileg Németország terjesztette be, és a javaslat már elnyerte az Európai Unió támogatását is.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet már egy kapcsolódó kampányt is hirdetett, amelyet világszerte több mint kétmillió ember támogat, köztük számos híresség.

Szerdán Thom Yorke, a Radiohead frontembere közzétett egy új dalt is, amellyel a kampányt segíti.

Thom Yorke, a Radiohead szövegírója és frontembere is aktívan támogatja a kampányt Forrás: commons.wikimedia.org

De nem csak ő, hanem más előadók is csatlakoztak a kezdeményezéshez, és világszerte jelennek meg zeneszámok, amelyek az antarktiszi vizek védelmére szólítanak fel.

– mondta Will McCallum, a Greenpeace óceánokért felelős vezetője. – „A vizek védelméért felelős kormányoknak most történelmi jelentőségű lehetőségük nyílik arra, hogy megóvják ezt az értékes területet, és minél nagyobb mértékben hozzájáruljanak az óceánjaink egészségéhez."

Szembe kell nézni a valós veszéllyel

Az idő egyre fogy, és az óceánok élővilága kezd eltűnni. Will McCallum szerint azonban

tudományos kötelességünk, hogy a következő tizenkettő évben az óceánjaink legalább harminc százalékán menedékhelyeket hozzunk létre és ezzel megvédjük az ott élő állatokat,

miközben teszünk valamit az éghajlatváltozás ellen is.

A NASA asztronautájának fotója az Antarktiszról Forrás: eol.jsc.nasa.gov


– szögezte le a szakember.