Már tudják, hogy mi okozta a Szojuz űrhajó balesetét

Szojuz-űrhajó, Szojuz MSZ-10, űrhajó, baleset
Baikonur, 2018. október 11. A Szojuz MSz-10-es orosz űrhajó a levegőbe emelkedik Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajóssal a fedélzetén a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontból 2018. október 11-én. A Nemzetközi Űrállomásra induló 57-58-as expedíció tagjai a Szojuz-FG hordozórakéta meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtottak végre kevéssel a felbocsátás után. Az űrhajósok épségben földet értek az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban a kazahsztáni Dzsezkazgan közelében, Bajkonurtól 450 kilométerre. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Vágólapra másolva!
A rakéta első fokozatának egyik eleme okozhatta a balesetet röviddel a csütörtöki kilövés után, amely majdnem két űrhajós életébe került.
Vágólapra másolva!
Az űrhajósoknak sikerült épségben visszatérniük Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Szergej Krikaljov, a Roszoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülés-programjaiért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

a Szojuz MSZ-10 űrhajó csütörtöki balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt,

ami miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

"A rakéta befejezte rendes repülését, szabályszerűen üzembe lépett az automatika" - mondta.

A NASA felvételén Nick Hague amerikai űrhajós, amikor családjával találkozott a visszatérés után Forrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

Személyzet nélkül üzemelne a Nemzetközi Űrállomás

Szükségessé válhat, hogy személyzet nélküli üzemmódba állítsák át a Nemzetközi Űrállomást a bajkonuri Szojuz-baleset miatt.

Az űrállomás elvileg személyzet nélkül is működhetne,

mert tervezői számoltak ezzel a lehetőséggel, de az állomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült.

Lehetségesnek nevezte, hogy az űrállomás jelenlegi személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Mint mondta, nem kizárt, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani.