Dinoszauruszhalak jelentek meg egy folyóban

fűrészhal
Squale scie ( Squalus Pristis ) - Planche extraite de Histoire Naturelle de Bernard Germain de Lacepede (1856-1925), edition P.Furme, Paris, 1857 ©Abecassis/Leemage
Vágólapra másolva!
Súlyosan veszélyeztetett ősi haltól, a folyami fűrészhaltól "hemzseg" egy ausztrál folyó az Északi Területen.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) bejelentése szerint várhatóan ötévnyi kutatásra lesz szükség a Victoria-folyóban ahhoz, hogy megismerjék ezeknek az állatoknak a viselkedését és szaporodását.

A CSIRO és helyi vadőrök előzetes vizsgálatai során 25 törpe fűrészhalat (Pristis clavata) és folyami fűrészhalat (Pristis pristis) találtak, emellett először találkoztak folyami cápával (Glypsis glypsis) és északi vagy Új-Guinea-i folyami cápával(Glyphis garricki) ebben a folyóban.

Folyami fűrészhal (Pristis pristis) Forrás: © 2007 David Wachenfeld, Triggerfish Images/David Wachenfeld

A fűrészhalak kihaltnak számítanak azon országok 40 százalékában, melyekben korábban még előfordultak, de léteznek még egészséges populációik Ausztrália északi trópusi területein.
A világ legnagyobb halai közé tartoznak, akár hét méter hosszúra és ezer kilogrammosra is megnőhetnek.

- fogalmazott Richard Pillans, a CSIRO kutatója.

"A legnagyobb, amit én láttam, csak ötméteres volt.

- mondta a szakértő.

"Minden, ami Észak-Ausztráliában történik, fenyegetést jelent számukra. Jó, hogy most megpróbálhatunk többet megtudni róluk és remélhetőleg megmenthetjük őket a kihalástól" - tette hozzá. Mivel a fűrészhal-populációk nagyon kicsik, és 15 évbe kerül, mire elérik az ivarérettséget, a kutatóknak sohasem volt lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák utódnemzési szokásaikat.

(MTI)