Újabb leszállóegység landolt a Ryugu aszteroida felszínén

A MASCOT sikeres landolásának megörökítése
A MASCOT sikeres landolásának megörökítése
Vágólapra másolva!
Egy újabb, ezúttal nagyobb, tízkilós leszállóegységet bocsátott szerdán hajnalban a Hajabusza-2 japán űrszonda a Ryugu aszteroida felszínére - jelentette be a japán űrhivatal.
Vágólapra másolva!

A Ryugut kutató Hajabusza-2 a német-francia fejlesztésű Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout) egységet indította útnak a kisbolygó felszínére. A Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezőjét vizsgálja.

A Hajabusza-2 három és féléves utazás után érkezett júniusban a Földtől mintegy 320 millió kilométerre lévő Ryuguhoz. Szeptember 21-én két egykilós robotrovert küldött az aszteroida felszínére. A Mascotot a Német Űrközpont (DLR) és a Francia Űrhivatal (Cnes) építette.

Az aszteroidától 20 kilométerre lévő Hajabusza-2 kedden közelítette meg a 900 méter átmérőjű kisbolygót. Az űrszonda szerda hajnalban a felszíntől 51 méterre bocsátotta ki a Mascotot, amely egy előre kiválasztott helyen érte el a felszínt. A sikeres leszállást a DLR is megerősítette.

- magyarázta a Mascot projektmenedzsere, Tra-Mi Ho. Hozzátette: a leszállóegység műszereitől érkező adatok szerint az űrszondáról való leválást követően 20 perc alatt érte el a felszínt a kutatórobot. Az irányítócsoport folyamatos kapcsolatban van az egységgel.

A Mascot 16 órán át dolgozik az aszteroidán, addig tart ki ugyanis lítium akkumulátora. A kutatórobotot MicrOmega színképelemző mikroszkóppal, hőmérsékletmérővel (MARA) és a mágneses erőt mérő magnetométerrel (MASMAG) szerelték fel. Christian Krause, a Mascot operációs menedzsere elmondta:

a kutatás célja, hogy megértsék az aszteroidát, és végső soron ennek segítségével azt, hogyan alakult ki a Föld és a többi bolygó.

"Még mindig nem tudjuk, hogy honnan ered a Földön lévő víz" - emlékeztetett rá a kutatócsoport egy másik tagja, Ralf Jaumann. Az aszteroidák tartalmaznak vizet, egyes elméletek szerint a bolygóba csapódó aszteroidák és üstökösök szállították a vizet a Földre a Naprendszer születésének korai szakaszában.

A MASCOT sikeres landolásának megörökítése Forrás: AFP/Handout

A Hajabusza-2 október végén maga is leszáll a Ryugura, hogy kőzet- és talajmintákat gyűjtsön.

A japán űrhivatal azt is tervezi, hogy a misszió alatt egy krátert robbantanak az aszteroidába, és az űrszonda a kráterből szintén gyűjt majd friss kőzetet.

A mintákat később földi laboratóriumokban tanulmányozzák majd.

(MTI)