Nagy fejlődés várható a mellrák személyre szabott szűrésében

mellrák
Human breast cancer, computer illustration.
Vágólapra másolva!
Nagyszabású nemzetközi kutatás indul a mellrák személyre szabott, egyéni kockázaton alapuló szűréséről - jelentették be a szervezők pénteken Párizsban.
Vágólapra másolva!

A MyPeBS elnevezésű, december elsején induló kutatás majdnem 85 ezer francia, brit, belga, olasz és izraeli önkéntes nőt von be a hat éven át tartó vizsgálatba.

"Ez a témáról szóló legnagyobb kutatás a világon. A személyre szabott kockázatvizsgálat és szűrés egyre nagyobb jelentőségű lesz" - mondta Suzette Delaloge onkológus, a projekt koordinátora.

Európában évente 360 ezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak és 92 ezren halnak bele a betegségbe, amelyik a rák leggyakoribb fajtája a nők körében.

Mellrák számítógépes illusztrációja Forrás: AFP

A jelenlegi egységes szűrési rendszert sok kritika éri, ma azonban a mellrák biológiájának, a kockázatok teljesebb ismerete és a jobb képalkotó eszközök lehetővé teszik, hogy a személyre szabott szűrési modellt bevezessék a teljes lakosság körében.

A vizsgálat során 40 és 70 közötti nőket osztanak véletlenszerűen két csoportba, az egyiknél a hagyományos szűrést követik, a másik csoport tagjait három rizikószint - alacsony, közepes és magas - szerint szűrik majd.

A kockázatot az életkor, a családi kórelőzmények, a mellszövet sűrűsége és egy nyálminta DNS-vizsgálata alapján határozzák meg.

(MTI)