Világszerte drámaian csökken a vizes területek kiterjedése

Az indiai Dal-tavat is fenyegeti a környezetszennyezés
A Kashmiri fisher man casts his net in Dal lake on September 12, 2018 in Srinagar, the summer capital of Indian administered Kashmir State, India. The Dal Lake in Kashmir is integral to tourism and recreation for tourists, authorities are planning to shift some families living in the inner part of the water body to protect the Dal Lake, which is shrinking due to pollution. Authorities say pollution from houseboats is one of the factors threatening the survival of the Dal Lake. During the summer tourist season roughly 100,000 liters of sewage from houseboats spews into the lake, feeding weeds and choking the lake and its aquatic life of oxygen, Local officials said. Dal Lake, one of the region's key tourist attractions, has shrunk from 25 sq km to 13 sq km since the 1980s due to pollution over decades of neglect and a separatist revolt, according to environmental activists. (Photo by Kabli Yawar/ Nur Photos) (Photo by Kabli Yawar/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Világszerte riasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. 1970 és 2015 között a vizes területek 35 százaléka tűnt el a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint a tengerparti és folyótorkolati régiókban folyó városépítkezések miatt - áll a ramsari egyezmény titkári hivatalának új jelentésében.
Vágólapra másolva!

"A vizes területek állat- és növényvilágának 25 százalékát a kihalás fenyegeti" - írják a természetvédők.

A ramsari egyezmény, hivatalos nevén Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény, 1971-ben, az iráni Ramsar városában ratifikálták. Több mint 170 ország hagyta jóvá és kötelezte el magát a vizes élőhelyek védelme mellett. Ezen országok - köztük Magyarország - képviselői október 21. és 29. között Dubajban tanácskoznak.

"Közös összefogással a trendet sürgősen meg kell fordítanunk, hogy ezzel a vizes területek és saját magunk túlélését is biztosítsuk" - mondta Martha Rojas Urrego, az egyezmény főtitkára.

A jelentés szerzőinek becslése szerint a vizes területek kiterjedése világszerte 12,1 millió négyzetkilométer. Ennek 32 százaléka Ázsiában, 27 százaléka Észak-Amerikában, 16 százaléka pedig Latin-Amerikában és a karibi térségben található. Ide tartoznak a tavak, a mocsaras vidékek, a partvidékek, a lagúnák, a mangroveerdők és a korallzátonyok.

Az indiai Dal-tavat is fenyegeti a környezetszennyezés Forrás: NurPhoto/Kabli Yawar/NurPhoto/Kabli Yawar

Az európai vizes területek kiterjedése 35 százalékkal esett vissza csaknem fél évszázad alatt, így ma az összes terület 12,5 százalékát teszi ki. Afrikában 42 százalékkal csökkent a kiterjedésük. A legnagyobb veszteséget Latin-Amerikában regisztrálták: ott 59 százalékkal esett vissza a vizes területek kiterjedése.

Ugyanebben az időszakban az ember alkotta vizes területek - jórészt rizsföldek és víztározók - csaknem megduplázódtak, ezek a vizes területek 12 százalékát adják. A jelentés azonban kiemeli: ezek növekedése nem kompenzálja a természetes régiók eltűnését.

Közvetlen vagy közvetett módon gyakorlatilag ezek a régiók biztosítják az emberiség ivóvízkészletét. A világ fajainak 40 százaléka él vagy szaporodik ezeken a vidékeken, és több mint egymilliárd ember él vizes régióban, amely nemcsak táplálékot, hanem az orvosságokhoz szükséges genetikai forrásokat is biztosítja. Megakadályozzák az áradásokat, védik a partokat és szabályozzák a klímát - áll a jelentésben.

Szennyvíz ömlik egy kínai folyóba Forrás: Imaginechina/Qi qi - Imaginechina/Qi Qi

A vizes területeket a beépítésen túl a műtrágya növekvő használata is veszélyezteti. Alkalmazása az ENSZ becslései szerint az elmúlt tíz évben 25 százalékkal növekedett. Ezáltal a vizes területeken olyan gyorsan fejlődnek a fajidegen növények, hogy elveszik az oxigént más növények és állatok elől - írják a szakértők.

Az egyre több helyen alkalmazott duzzasztógátak megváltoztatják a folyók eredeti vízháztartását. Ráadásul a szennyvizek 80 százaléka nem megfelelően szűrve érkezik a vizes területekre.

(MTI)