Tudja-e, miért észak-dél irányba állva könnyítenek magukon a kutyák?

kutya, Paulka, Paulina
Akik sokat sétálnak kedvencükkel zöldben, mindenképpen gondoskodjanak megfelelő kullancs elleni védelemről, mindig vizsgáljuk meg az állatot és ha kullancsot találunk benne, azonnal távolítsuk el!
Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem sok ebtulajdonos figyel fel arra, hogy kutyája rendszeresen az észak-dél irányba beállva ürít. Német és cseh kutatók próbáltak rájönni ennek okára, akik tanulmányukat a Frontiers in Zoology című állattani magazinban publikálták.
Vágólapra másolva!

Még nagy kérdés, hogyan érzékelik a mágneses teret

A meglepő konklúzió, hogy a kutyák mindig észak - déli irányba beállva könnyítenek magukon, német és cseh kutatók alapos vizsgálódásának eredménye. Úgy jutottak e furcsa következtetésre, hogy 70 kutyát - 37 különböző fajtájút – tanulmányoztak 2 éven át, amint székletüket, vizeletüket ürítették.

A megfigyeléseket mindig póráz nélkül, és a lakott környezeten kívül végezték el a kutyákon Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Eközben fedezték fel azt a jelenséget, hogy a kutyák a Föld mágneses terének észak-dél irányába beállva végzik a dolgukat.

Azt nem sikerült megfejteni, hogy a kutyák hogyan érzékelik a mágneses teret,

ha egyáltalán érzékelik, mint ahogy még azt sem lehet pontosan tudni, miért veszik fel ezt a bizonyos testhelyzetet a dolguk elvégzésekor.

Arra még nincs egzakt válasz, hogyan érzékelheti a kutya földmágnesességet Forrás: Maximilian von Hopffgarten

A kutatók összehasonlították a kutyák viselkedését és orientációját a megfigyelések idején uralkodó geomágnesességgel,

és azt vették észre, hogy az ebek ürítéskor észak-dél irányba állnak be, a kanok és a szukák is. (A geomágneses pólus nem egészen esik egybe a sarkok pozíciója által meghatározott észak-dél iránnyal, a kettő kissé eltér egymástól.)

A kutyák jóval kifinomultabb érzékeléssel rendelkeznek annál, mint gondoltuk Forrás: Elter Tamás

A másik különleges felfedezés, hogy vizeléskor csak a nőstény kutyák tesznek így.

A kutatók úgy vélik hogy talán azért, mert a kan kutyák pisiléskor hajlamosak felemelni a lábukat, míg a szukák a csípőjüket egyetlen pozícióba teszik, hasonlóan, mint székeléskor.

Kifejezetten kerülik a kelet-nyugati irányt

A kutyák megfigyelése póráz nélkül, nyílt mezőn történt, hogy épületek, objektumok, egyebek ne késztesse az állatokat arra, hogy ebbe, vagy abba az irányba forduljanak. Azt is észrevették, hogy a legtöbb kutya nem csak hogy észak-dél irányba helyezkedik,

hanem kifejezetten kerüli a kelet-nyugat irányt.

A legtöbb kutya kifejezetten kerüli a kelet-nyugati irányt Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Hogy miért, azt egyelőre nem tudni.

Még megválaszolandó az a kérdés is, hogy ez a fajta magatartása tudatos-e, vagyis az ebek szenzorálisan érzékelik a mágneses mezőt,

vagy pedig ez csak vegetatív reakció, azaz a kutya jobban/kényelmesebben, vagy rosszabbul/kevésbé kényelmesebben érzi magát egy bizonyos irányba fordulva.

Még megfejtendő kérdés, hogy ez tudatos, vagyvegetatív reaakció-e Forrás: Maximilian von Hopffgarten

A kutatók azt is megfigyelték, hogy amikor a Föld mágneses mezeje változásban van, például napkitörések vagy geomágneses viharok alatt,

a kutyák észak-dél orientációja sokkal kevésbé jelezhető előre,

mint amikor a mágneses mező nyugodt.

A napkitörések idején sokkal nehezebben oriantálódnak az ebek Forrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

A tanulmány szerzői azt írják, hogy eredményeik arra késztethetik a biológusokat valamint az orvosokat, hogy komolyan felülvizsgálják azokat a hatásokat, amelyeket a mágneses viharok okozhatnak a szervezetben.

A világűrből kémlelik a szarvasmarhák és az őzek szokásait

Nem csak a kutyák, hanem sok más állat is érzékeli illetve használja a mágneses mezőt, mint például a madarak a vándorlásuk során. Azt is megfigyelték, hogy a szarvasmarhák, a szarvasok, valamint az őzek is egyaránt észak-dél irányban elhelyezkedve legelnek, pihennek.

Nem csak a kutyák, hanem a szarvasok, a marhák, és az őzek is így viselkednek Forrás: Orosz László

Egy 2008-as a Google Earth műholddal végzett tanulmány képei kétséget kizáróan megmutatták,

hogy a szarvasmarhák hajlamosak észak-dél irányban elhelyezkedve legelni, illetve pihenni.

A megfigyelések szerint ugyanígy tesznek a szarvasok és az őzek, tekintet nélkül a szélirányra és a napszakra.

A Google Earth műholdfelvételei már számos fontos felfedezéshez vezettek több tudományterületen is Forrás: Google Earth

Sabine Begall a Duisburg-Esseni Egyetem zoológusa és a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a műholdas megfigyelés azért kiváló módszer, mert az állatokat így véletlenül sem zavarhatják meg a megfigyelők.

A szarvasmarhák szintén észak-déli irányba beállva legelnek, illetve pihennek Forrás: AFP

Összesen 8 510 szarvasmarha magatartását figyelték meg a világ 308 különböző helyszínén,

és azt találták, hogy legeléskor legtöbbjük észak-dél irányban állt. A 2 974 szarvasról gyűjtött fotók és adatok a Cseh Köztársaságban lettek felvéve, közvetlen földi megfigyelésekből.

Mikroszkopikus vasgolyók a galambok fülében

A megfigyelések egyértelműen bebizonyították, hogy az állatok egy része, mint például a madarak, a tengeri teknősök, a lazacok, vagy a cápák, a vándorlásuk során a mágneses erőteret használják fel a tájékozódáshoz.

A cápák is érzékelik a földmágnesességet, amit tájékozódásra használnak fel a hosszú óceáni vándorlásaik során Forrás: Lukas Mueller

De az is tudott, hogy egyes rágcsálófajok, valamint a denevérek is rendelkeznek a geomágnesesség érzékelésének képességével.

Denevérek hasítanak az égen. A denevér szintén érzékeli a földmágnesességet Forrás: Flickr / shellac

Egy 2013-ban publikált tanulmány szerint a galambok belső fülében mikroszkopikus méretű vasgolyók azonosíthatók,

amelyek szerepet játszhatnak a geomágneses mező érzékelésében.

Begallt és kollégáit kifejezetten érdekelte, vajon a nagyobb emlősöknek is van-e mágneses érzékelése.

A galambok belső fülében mikroszkopikus méretű vasgolyók azonosíthatók Forrás: R. Claypool

Az embernek is lehet hasonló képessége, még ha nem is annyira szenzitíven mint az állatoknak. A legújabb kutatások szerint az embert a retinában lévő protein segítheti a mágneses mező érzékelésében.