Előkerült a marsjáró a porviharból

Opportunity, rover, Mars
Vágólapra másolva!
Látható, bár még nem hallható a NASA marsjárója, a porvihar miatt elnémult Opportunity. Egy a Mars körül keringő műhold küldött fotót a járműről.
Vágólapra másolva!

Az űreszközzel június elején szakadt meg a kapcsolat, amikor hatalmas porvihar alakult ki a vörös bolygón, megakadályozva, hogy a kutatójármű napenergiával üzemelő elemei fel tudjanak töltődni.

A fotón a marsjáró egy fakó pontnak látszik. A felvételt a NASA Mars körül keringő felderítő műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) készítette az elmúlt héten 267 kilométerre a Marstól. A képet a NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory kedden hozta nyilvánosságra.

Az Opportunity marsjáró az eltűnése előtt Forrás: Mars Exploration Rover Mission, Cornell, JPL, NASA

Bár a porvihar elült és a Mars ege elég tiszta ahhoz, hogy a rover napelemei napfényhez jussanak, az Opportunity még nem küldött jeleket.

A hónap elején a NASA bejelentette, hogy 45 napig fog aktívan próbálkozni a marsjáró felébresztésével, ha a kutatójármű feletti égbolt elég tisztává válik a kommunikációs kapcsolat helyreállításának megkezdéséhez. Amennyiben az Opportunity nem reagál 45 napig, az valószínűleg azt jelenti, hogy a marsjáró a missziója végét jelentő meghibásodást szenvedett.

A nemrég készült felvétel, amelyen újra látható az Opportunity marsjáró Forrás: NASA

A NASA 2003-ban indította útnak az Opportunity és a Spirit iker marsjárókat a bolygó kőzeteinek és talajának kutatására. A Spirit 2009-ben elakadt a marsi homokban, és a NASA végül megszakította a kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket. Mindkét rover küldetését eredetileg csak 90 napra tervezték, ám az Opportunity immár csaknem 15 éve teljesít szolgálatot a vörös bolygón.

A nukleáris energiával üzemelő Curiosity, amely a Mars másik oldalán van és a Gale-kráter talaját tanulmányozza, továbbra is üzemel.

A Marson megszokottak a viharok, különösen akkor, amikor a déli féltekén tavasz és nyár van, tehát amikor a bolygó a legközelebb van a Naphoz. Ahogy melegszik a légkör, a talaj hőmérsékletétől eltérő kirívó különbség szeleket hoz létre, amelyek mozgásba hozzák az igen apró, hintőporhoz hasonló méretű porszemcséket.

A marsi viharok általában lokálisak, a mostani azonban június közepére az egész bolygót átfogó, globális jelenséggé fejlődött.