127 millió éve élt ősmadarat azonosítottak

whole
Vágólapra másolva!
Egy 127 millió évvel ezelőtt élt madárfajt azonosítottak kínai kutatók, akik szerint a kelet-ázsiai ország északkeleti részén feltárt ősmaradvány új információkkal szolgál a madarak fejlődéséről a repülési képesség kialakulásának korai szakaszában.
Vágólapra másolva!

A Kínai Tudományos Akadémia gerinces paleontológiai és paleoantropológiai intézetének munkatársai az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) számoltak be a kréta időszak hajnalán élt madár remek állapotban fennmaradt teljes csontvázán és toll-lenyomatain végzett vizsgálataikról.

Az elemzések szerint a teremtmény a repülés evolúciójának egy kulcsfontosságú időszakában élt:

a madarak ekkor már megváltak hosszú, csontos farkuktól, de még nem jelentek meg a repülésben szerepet játszó tollak a megrövidült farkukon.

A kutatók a Jinguofortis perplexus nevet adták a már kihalt fajnak. A kínai jinguo, vagyis női harcos és a latin fortis, vagyis bátor szavakból képzett Jinguofortis nemzetségnév a világ női tudósai előtt tiszteleg.

Forrás: WANG Min

A Jinguofortis perplexus nagyon egyedi tulajdonságokkal bírt. Apró fogai a vele rokonságban álló theropoda dinoszauruszokéra emlékeztetett, rövid, csontos farka a csigolyák összenövésével keletkezett csontos képződményben (pygostyle) végződött, az emésztőcsatornájában talált gasztrolitok (gyomorkövek) tanúsága szerint döntően növényekkel táplálkozott és volt egy harmadik ujja, amely mindössze két csontból állt.

A madár vállízületének szerkezete pedig arról árulkodik, hogy a Jinguofortis perplexus feltehetőleg kicsit másként repült, mint a mai madarak.

(MTI)