Tombol a kolera Nigériában, már több mint hatvanan meghaltak

kolerabaktérium
Vágólapra másolva!
Hatvanegy ember kolerafertőzésben meghalt, ötven másikat kórházban ápolnak Nigéria északkeleti Yobe államában - közölte pénteken a központi kormány.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két hónapban 906 koleramegbetegedést regisztráltak a hivatalos adatok szerint. A helyi kormányzat járványhelyzetet hirdetett és közölte, hogy hat területen tapasztaltak megbetegedéseket a fertőzött víz miatt.

A kolera olyan súlyos kiszáradást okoz, amely folyadékpótlás nélkül pár órán belül halálos lehet. A baktérium a megfertőzött emberek székletével, hányásával és az ezzel szennyezett vízzel terjed, és a folyadék révén gyümölcsökön, zöldségeken is megtelepszik. Muhammad Kawuwa egészségügyi biztos elmondta, Yobe állam egyes területeiről hasmenéses megbetegedésekről kaptak hírt, amelyekről a laboratóriumi vizsgálatok után bebizonyosodott, hogy kolerafertőzésre vezethetők vissza.

kolerabaktérium Forrás: Origo

A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a járvány az érintett területeken a közegészségügyi létesítmények hiányára, valamint arra vezethető vissza, hogy a heves esőzések miatt keletkezett árvizek az elmúlt időkben elárasztották a vízvételi helyeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a nigériai járványügyi központ és más helyi egészségügyi szervezetek jelenleg azon munkálkodnak, hogy hitelesen megállapítsák a járvány okát és felmérjék a szükséges ellenintézkedések mértékét.

Nigériában a rossz vízellátási rendszer miatt gyakori a kolerajárvány, különösen a sűrűn lakott területeken. Az év eleje óta 16 353 esetet regisztráltak - az illetékes hatóságok adatai szerint.

(MTI)