SZÍVDERÍTŐ Az elhízottaknak különösen fontos lenne a napi 20 perc séta, hogy csökkenjen a halálozási kockázat

Ez zsír! Gyaloglás, kocogás, futás – Így építs fel egy szuper kalóriaégető edzésmódszert!
Vágólapra másolva!
Akárcsak napi 20 perc séta is rendkívül hasznos a halálozási kockázat csökkentésében – függetlenül attól, hogy az illető túlsúlyos, elhízott vagy sem!
Vágólapra másolva!

A fizikai aktivitás hatása független lehet a BMI-től és a csípőmérettől

Dr. Ulf Ekelund (University of Cambridge, Egyesült Királyság) és kollégái a tanulmányukban megjegyzik, hogy

a fizikai inaktivitás összefügg a legkülönbözőbb halálozási kockázatokkal, és mindez nincs összefüggésben az általános elhízással, amelyet a testtömeg index (BMI) jelez.

Egy korábbi kutatás, amely a fizikai aktivitás, a BMI és a halálozás közötti összefüggést vizsgálta, azt állítja, hogy az aktivitás ugyan megvéd a korai halálozástól, de nem szünteti meg a magas BMI által jelzett kiemelkedő kockázati tényezőt.

Szavazzon!

Ön szokott minden nap sétálni, gyalogolni legalább 20 percet?

Bár ezeknek a kutatásoknak számos korlátja van, azt világosan kimutatják, hogy

a fizikai aktivitás a halálozásra indirekt módon gyakorol hatást azáltal, hogy csökkenti a súlyfölösleget.

Az EPIC kutatás során a 334 161 férfiból és nőből álló nagy minta tagjait több mint 12 évig követték, és a vizsgálat kezdetekor a BMI-értéküket és a csípőkerületüket is megmérték.

Forrás: Dreamstime

Másodlagos kutatási céljuk az volt, hogy megbecsüljék, mennyi halálesetet lehet elméletileg elkerülni, ha az inaktív vagy elhízott személyek aktívak vagy normál testsúlyúak lettek volna, és elkerülték volna a fizikai inaktivitást, nem lett volna magas BMI-értékük (több mint 30 kg/m2) és nagy csípőkerületük (több mint 88 cm a nőknél és több mint 102 cm a férfiak esetében).

A fizikai aktivitást önbevallásos módszerrel vizsgálták. A vizsgálati alanyoknak csak kevesebb, mint a negyedét (22,7%) számították inaktívnak, azokat, akik semmiféle fizikai aktivitásról nem számoltak be, és ráadásul ülőmunkát végeztek.

A fizikai aktivitás a normál súlyúak között a legmagasabb

A 12 éves nyomon követéses vizsgálat alatt 21 438 résztvevő halt meg.

A korai halálozás kockázatában a legnagyobb különbséget az inaktív és a mérsékelten inaktív csoport között figyelték meg.

Az általános halálozás 16-30%-kal csökkent a mérsékelten inaktív csoportban azokhoz képest, akik a teljesen inaktív csoportban voltak függetlenül a BMI és csípőkerület értékektől.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy napi 20 perces intenzív sétának megfelelő edzés – amely 90-110 kcal-t éget el – az inaktívból a mérsékelten inaktív csoportba sorolja át az illetőt, és így ugyanilyen mértékben (16 és 30% között) csökkenti a korai halálozás kockázatát.