Az olivaolaj ezért hosszabbítja meg az életünket

Vörösvérsejtek és vérlemezkék Red blood cells and platelets, SEM 9031a human body BLOOD erythrocyte haemoglobin human platelet red blood cell sem scanning electron micrograph coloured false-coloured colored false-colored thrombocyte thrombocytes
Vörösvérsejtek és vérlemezkék
Vágólapra másolva!
Sokat halljuk, hogy fogyasszunk telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket, mert az jó a szívünknek. Most végre az is kiderült, miért: a telítetlen zsírsavak áttételesen csökkentik a trombózisveszélyt.
Vágólapra másolva!

Az apolipoproteinek a vérplazma szállítófehérjéi közé tartoznak, feladatuk a zsírnemű anyagok becsomagolása és célba juttatása. Az apolipoprotein A-IV, röviden ApoA-IV mennyisége étkezés, különösen a telítetlen zsírsavakban gazdag ételek – például olívaolaj – fogyasztása és emésztése után megnő a vérplazmában. A magas ApoA-IV-szint pedig ismert összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának mérséklődésével.

A torontói (Kanada) St. Michael's Hospital kutatóközpontjában, a Keenan Research Centre for Biomedical Science-ben (KRCBS) végzett legfrissebb kutatások szerint az ApoA-IV jótékony hatását a vérlemezkékre gyakorolt gátláson keresztül fejti ki. A vérlemezkék a vér apró, sejtmag nélküli alakos elemei, amelyek kulcsfontosságúak a véralvadásban, s emiatt a vérrögképződéssel járó betegségek – trombózis, szívinfarktus, stroke – létrejöttében is közrejátszanak.

A Nature Communications című folyóiratban közölt eredmények arra mutatnak, hogy az ApoA-IV blokkolja a vérlemezkék egyik kapcsolószerkezetét, a GPIIbIIIa glikoprotein-párost.

Vörösvérsejtek és vérlemezkék Forrás: AFP

Ez az αIIβ3-integrin néven is ismert sejtfelszíni receptor a vérlemezkék összecsapzódásához szükséges; ennek a folyamatnak az élettani szerepe az érfal sérülésének lezárása és a további vérzés megakadályozása, ám ugyanez játszódik le a kóros vérrögképződés során. Az összecsapzódott vérlemezkékből keletkező vérrög elzárhatja az ér teljes átmérőjét, ezzel gátat szabva a véráramlásnak. Az így kialakuló állapot a trombózis, a kóros vérrög – trombus – okozta szövetelhalás pedig világszerte a vezető kór- és halálozási okok között szerepel.

„A vérlemezkék összecsapzódása életet menthet, hiszen megállítja a sérült érfalon keresztüli vérvesztést. De általában nem szeretnénk, hogy a vérlemezkék elzárják az ereinkben a vér útját, mert az már trombózis, ami ha a szívben vagy az agyban történik, infarktust vagy stroke-ot okoz" – magyarázza dr. Heyu Ni, a KRCBS hematológiai, daganatos és immunológiai betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója és a tanulmány rangidős szerzője.

Kicsapódott vérlemezkék vörös vérsejtekkel Forrás: Science Photo Library/STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Steve Gschmeissner/Science Photo

A vérlemezkék egymáshoz kapcsolódása közvetetten, a vérben bőségesen megtalálható fibrinogén nevű fehérjén keresztül történik oly módon, hogy az egyik vérlemezke αIIβ3-integrin receptora hozzáköt a fibrinogénhez, majd a hálózatba szerveződő fibrinogénhez valahol másutt hozzákapcsolódik egy másik vérlemezke a saját αIIβ3-integrinje segítségével. Ily módon a fibrinogén – és feltehetőleg más fehérjék – közvetítésével nagyszámú vérlemezke gyűlik egybe, szakszóval élve: aggregálódik.

Dr. Ni és munkatársai laboratóriumi modellekben és emberben egyaránt azt találták, hogy az ApoA-IV az αIIβ3-integrinhez kötődve megakadályozza annak kapcsolódását a fibrinogénhez, ezáltal csökkenti a vérlemezkék összecsapzódási hajlamát. Az ApoA-IV képes az alakját is megváltoztatni annak érdekében, hogy hatékonyabban akadályozza az erek elzáródását, ha megnövekedett vérátáramlásra van igény.

– emeli ki dr. Ni. – Eredményeink magyarázatot adnak arra is, miként akadályozza az ApoA-IV magasabb vérszintje az erek beszűkülését okozó ún. plakkok képződését, ugyanis ez az ateroszklerózisként is ismert folyamat szintén összefügg a vérlemezkék működésével."

A kutatók az ApoA-IV és az étkezés kölcsönhatásait is vizsgálták. A vérlemezkék minden étkezés után stimulált állapotba kerülnek, amitől hajlamosabbá válnak az egymással vagy a fehérvérsejtekkel való összekapcsolódásra. Azonban a telítetlen zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása után az ApoA-IV szintje szinte azonnal megemelkedik a keringő vérben, és fékezi a vérlemezkék hiperaktivitását. A vérlemezke-fehérvérsejt kapcsolódás visszafogása a gyulladásos reakciókat, az összecsapzódás gátlása pedig az infarktus kockázatát mérsékli.

Vérlemezke elektronmikroszkópos képe Forrás: BSIP/SERCOMI / BSIP/Sercomi

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az ApoA-IV saját cirkadián ritmust – napon belüli ingadozást – mutat: aktivitása éjjel tetőzik, reggel pedig mélypontra süllyed. „Az Anyatermészet is úgy akarja, hogy rendesen aludjunk – kommentálta dr. Ni. – Ez a fehérje akkor véd minket leginkább, amikor alszunk, és a szív- és érrendszeri események kockázata reggel a legmagasabb."

A Ni és munkacsoportja által igen izgalmasnak ítélt eredmények szerint tehát a telítetlen zsírsavakban gazdag étrend és az egészséges alvási mintázat kombinációja tökéletes feltételeket teremt ahhoz, hogy az ApoA-IV kifejthesse a szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásait. E feltételek teljesülése esetén az ApoA-IV hatékony védelmet nyújt az érelmeszesedéssel, az infarktussal és a stroke-kal szemben.

Számos lehetőség merül fel az új tudás alkalmazására – hangsúlyozta dr. Ni. A további kutatások még jobban körvonalazzák majd az ApoA-IV pontos szerepét, és megmutatják, miként tudnák a keringési betegségek elleni célzott terápiák kihasználni az ApoA-IV vérlemezke-aktivációval és -aggregációval szembeni védőfunkcióját.