Olyan, mintha élne az 50 ezer éves barlangi oroszlánkölyök

Vágólapra másolva!
Egy ötvenezer éves barlangi oroszlánkölyök tökéletesen megőrzött tetemére bukkantak a szibériai Jakutföldön.
Vágólapra másolva!

A kölyök egy hónapos lehetett, amikor elpusztult, még túl fiatal volt ahhoz, hogy kinyissa szemét – idézte Valerij Plotnyikov orosz tudóst a Siberian Times című napilap honlapja.

A kutatók a Szpartak nevet adták a barlangi oroszlánkölyöknek, amelyről feltételezik, hogy testvére lehet a tavaly megtalált hasonló leletnek, amely a Borisz nevet kapta. Néhány héttel ezelőtt a jakutföldi nyári feltárások idején bukkantak Szpartak teljes tetemére.

– mondta Plotnyikov.

Cute first pictures of new 50,000 year old cave lion cub found perfectly preserved in permafrost

Baby - around one month old when it died, too young to open his eyes - was found by local resident Pavel Efimov. Picture: Valery Plotnikov Meet Spartak the extinct cave lion cub. His find is a major boost to scientists seeking to clone the lost species back to life.

A jakutföldi tudósok svéd, amerikai és brit kollégáikkal folytatják a tetem vizsgálatát. Mind Borisz, mind Szpartak tetemét tökéletes állapotban őrizte meg a szibériai örökfagy. A kölykök maradványai jobb állapotban vannak, mint a térségben három éve talált két másik fiatal barlangi oroszlánok tetemei.

Amikor tavaly Borisz tetemére bukkantak, Albert Protopopov kutató úgy vélekedett, hogy a lelet növeli a reményét annak, hogy kihalt fajokat klónozással életre keltsenek.

(Siberian Times)