Az ember irthatta ki a valaha élt legnagyobb madarakat

Egy elefántmadár, egy strucc és egy kolibri tojásának összehasonlítása. A méretbeli különbségek igen látványosak
Vágólapra másolva!
Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobb szárnyasokat, a madagaszkári elefántmadarakat - állapították meg kutatók egy tízezer éves csontmaradványon felfedezett, vadászatra és hentesmunkára valló vágásnyomok alapján.
Vágólapra másolva!

Eddig úgy vélték, hogy az ember 2500-4000 évvel ezelőtt telepedett meg a szigeten, az új lelet azonban 6000 évvel korábbira teszi a megjelenését - írja a Science Advances tudományos lap friss számában megjelent tanulmány.

- mondta James Hansford, a Londoni Zoológiai Társaság tudósa. Az ember és az elefántmadarak - valamint sok más, ma is létező állatfaj - évezredeken át egymás mellett éltek a szigeten, a madarak csak nagyjából 1000 éve pusztultak ki.

- tette hozzá Hansford. A legalább egytonnás súlyú, állva mintegy 3 méter magas madarak még a dinoszauruszokénál is nagyobb tojásokat tojtak. A szigeten fajaik, az Aepyornisok és a Mullerornisok más ritka fajokkal, többek között az óriáslemurokkal éltek, melyek azóta szintén kihaltak.

Egy elefántmadár, egy strucc és egy kolibri tojásának összehasonlítása. A méretbeli különbségek igen látványosak Forrás: Mint Images/Copyright © Frans Lanting / Frans Lanting Stock/Frans Lanting

Több elmélet született már arról, mikor és mért pusztultak ki az elefántmadarak és mennyi írható ebből az ember számlájára: a csontkövületen talált vágásnyomok az ember minden eddiginél korábbi jelenlétére utalnak.

- magyarázta Patricia Wright, a tanulmány társszerzője, a Stony Brook-i Egyetem munkatársa.

(MTI)