Heteken belül elfogy a Dawn-űrszonda üzemanyaga

Ceres
A Dawn-űrszonda
Vágólapra másolva!
Várhatóan heteken belül elfogy a NASA Dawn űrszondájának üzemanyaga az amerikai űrhivatal számításai szerint.
Vágólapra másolva!

A szonda várhatóan szeptember közepe és október közepe között fogy ki a hidrazinból, az egyik kulcsfontosságú üzemanyagból. A Földön lévő kutatók ekkortól nem fognak tudni kommunikálni az eszközzel, ám az még évtizedeken át a Ceres törpebolygó körüli jelenlegi pályáján marad.

"Még ha szomorú is lesz búcsút venni a Dawntól, nagyon büszkék vagyunk mindarra, amit elért" - mondta Lori Glaze, a NASA menedzsere.

A Dawn-űrszonda Forrás: NASA/JPL

A 2007 szeptemberében a floridai Cape Canaveralból útnak indított szonda misszióját eredetileg csak kilenc évre tervezték, de többször is meghosszabbították.

A Dawn 2015-ben a világon elsőként érte el egy törpebolygó röppályáját, azóta keringett a Ceres körül. Korábban a szonda összesen 470 millió dolláros (132 milliárd forintos) missziója keretében már meglátogatta a Vesta aszteroidát. Ezzel a teljesítményével ez az eddigi egyetlen szonda, amely két Földön kívüli objektum körül is keringett.

"Olyan ismeretlen világokat mutatott nekünk a Dawn, amelyek két évszázadon át csak fénypontok voltak a csillagok között. És nagyon részletes, intim képet mutatott be, miközben egzotikus, titokzatos és összehasonlíthatatlan tájakat fedezett fel" - mondta Marc Rayman, a NASA kutatója.

Egy 2015-ben készült közeli felvétel a Ceres törpebolygó felszínéről. A felvétel mintegy 130 km magasságból készült, a mostani megközelítés során a Dawn 50 km-re halad el a Ceres felszíne felett Forrás: NASA/JPL

A Dawn űrszonda a NASA Discovery-programjának kilencedik űrszondája. 2007. szeptember 27-én indult a Földről, hogy közelről vizsgálja a Vesta kisbolygót és a Ceres törpebolygót. 2011 júliusában állt pályára a Vesta körül, és csaknem ötmilliárd kilométer megtétele és 7,5 évnyi utazás után 2015 márciusában érkezett a Cereshez. Akkor azt tervezték, hogy mintegy 16 hónapon át vizsgálja azt, ám a missziót többször meghosszabbították.

2015 októberében a Dawn felvételei segítségével a kutatók a törpebolygó legrészletesebb térképét készíthették el. A Ceres csaknem ezer kilométeres átmérőjével a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóöv legnagyobb égiteste. 1801-ben fedezték fel, és a földművelés római istennőjéről nevezték el.