Fekete, szőrös massza nőtt egy nő nyelvén az antibiotikumtól

Vágólapra másolva!
Nagyon ritka, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy az antibiotikumokat, illetve antipszichotikumokat szedő páciensek nyelvén fekete, ragacsos, szőrszerű képződmények jelennek meg. A bizarr mellékhatást az orvostudomány „fekete szőrös nyelvként" (black hairy tongue; BHT) emlegeti, és annyira nem mindennapi, hogy sok szakember is csak könyvekből ismeri az állapotot.
Vágólapra másolva!

Az 55 éves nő egy motorbaleset következtében került kórházba. Mindkét lába súlyosan megsérült, és amikor fertőzés jelei mutatkoztak a végtagokon, intravénásan széles spektrumú antibiotikumot, minociklint kapott. A terápia egy hétig tartott, ezt követően jelent meg a nyelvén a furcsa fekete massza, amelyhez még az émelygés érzése és rossz ízérzet is társult.

Az eset felkeltette egy kutatóorvos, dr. Yasir Hamad figyelmét is, aki alaposan megvizsgálta a pácienst. Észrevételeit szaklapban publikálta.

Nem tudják, miért alakul ki

A betegség neve kicsit megtévesztő, a szőrszerű képletek valójában úgynevezett nyelvpapillák, ezek tartalmazzák felületükön az ízlelőbimbókat. A kór kialakulásakor a nyelvpapillák duzzadnak meg; normál állapotban méretük csupán 1 mm, de a BHT kialakulásakor kiterjedésük a 18 mm-t is elérheti. A megduzzadt nyelvpapillák közé az apróbb ételdarabkák könnyedén beszorulhatnak, megágyazva a különböző mikrobák megtelepedésének. A baktériuminvázió az, ami valójában elfeketíti a nyelvet.

Az orvosok egyelőre nincsenek tisztában azzal, miért okoznak ilyen mellékhatást egyes gyógyszerek, szerencsére azonban a BHT könnyen kezelhető, nem tartós állapot. A fekete nyelvvel diagnosztizált nő esetében csupán antibiotikum-váltásra volt szükség, négy héttel a gyógyszercserét követően a nyelv ismét egészségesnek látszott.

Az asszony nyelve a gyógyszerváltás után jött helyre Forrás: The New England Journal of Medicine

Az esettanulmány a The New England Journal of Medicine című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

(Science Alert)