Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigászi jéghegy

Antarktisz, Larsen C, jéghegy
(FILES) This file handout picture received from NASA via Swansea University on June 1, 2017 shows an aerial view of the Larsen C ice rift in Antarctica. A trillion-tonne iceberg, one of the biggest on record, has snapped off the West Antarctic ice shelf, said scientists on July 12, 2017 who have monitored the growing crack for months."The calving occurred sometime between Monday, July 10 and Wednesday, July 12, when a 5,800-square kilometre (2,200-square mile) section of Larsen C (ice shelf) finally broke away," the Swansea University said in a statement. / AFP PHOTO / NASA / John SONNTAG / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/SWANSEA UNIVERSITY / JOHN SONNTAG" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Tizenhárom hónapnyi veszteglés után a Larsen-C selfjégről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el - írta a BBC.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint a déli félteke közelgő nyara is segítheti az előrelátható északi irányú sodródást.

"Több mint egy évnyi ide-oda sodródás után az A68 nevű jéghegy, amely tavaly július 17-én tört le a tengerbe nyúló selfjégről, végül kiszabadult a szorításból, amit a keleti oldalon a tengeri jég, a északon a sekély víz jelentett. A szeptember eleji erős keleti főnszél a hegy déli végét a Weddell-tengernek fordította. Most már sokkal könnyebben távolodhat az áramlatokkal az északi, melegebb vizek felé" - magyarázta Adrian Luckman, a brit Swansea-i Egyetem kutatója.

A Larsen-C-től távolodó jégmező Forrás: AFP/John Sonntag

Az A68 forgó mozgása jellemző a nagy kiterjedésű, táblás jéghegyekre. Ahol a hegy a tengerfenéknek ütközik, hatalmas barázdákat vág az üledékbe, ezt kutatócsoport fogja vizsgálni az év végén.

A több mint egy évig tartó part menti mozgás levágott néhány kiszögellést a jéghegyről, amely még így is a legnagyobbak közé tartozik: hossza nagyjából 150, szélessége 55 kilométer.

Az egyik jégdarab, amelyik levált róla, külön nevet is kapott az amerikai Országos Jégközponttól: A68b-nek hívják.

A központ nyilvántartása szerint az A68 minden idők hatodik legnagyobb jéghegye.