Hihetetlen dologra képes egy pici hal

Tisztogatóhal (Labroides dimidiatus) lóg ki egy Arothron hispidus szájából
Vágólapra másolva!
Az emberi ujjnál alig nagyobb tisztogatóhal egy kutatás szerint átment a tükörteszten. E klasszikus kísérletet már több évtizede használják az állati öntudat vizsgálatára.
Vágólapra másolva!

A kísérletben mostanáig azok az állatok szerepeltek sikeresen, amelyeket egyébként is intelligensnek tartott a tudomány. Kiderült, hogy az emberszabású majmok, a delfinek, az elefántok, és a szarkák felismerik képmásukat, ami azt sugallja, hogy tisztában vannak saját létezésükkel.

2016-ban két mantát filmeztek le, amint az akvárium faláról visszatükröződő képüket vizsgálgatták. A megfigyelés alapján arra következtettek a szakemberek, hogy talán a halak sem teljesen buták, és birtokában lehetnek önmaguk felismerésének képességével.

Ennek kiderítésére vállalkozott Masanori Kohda, az Oszakai Egyetem kutatója. Munkatársaival 10 vadon élő tisztogatóhalat fogott be, majd a példányokat egyenként tükörrel felszerelt akváriumokba helyezte. Az első néhány napban a halak többsége úgy viselkedett, mintha a tükörképe egy rivális fajtársat testesítene meg. Aztán, ahogy telt az idő egyre váratlanabb dolgok történtek; a halak felhagytak a tükörkép támadásával, elkezdték nézegetni azt, majd olyan mozdulatokat végeztek, amiket a tudósoknak még soha nem sikerült megfigyelnie ennél a fajnál.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem..

Az eredmények csak még inkább feltüzelték Kohda csapatának kíváncsiságát, így nyolc halnál tovább folytatták a kísérletet. Festékpöttyel jelölték meg az állatok fejét oly módon, hogy azt csak a tükörben lehetett észrevenni.

Ezt követően a halak közül hét példány hosszasan kezdte vizsgálgatni magát a tükör előtt, olyan pozíciókat felvéve, amivel jobban láthatják a fejükre rajzolt jelet. Néhány hal még ennél is tovább ment, és megpróbálta eltávolítani magáról a festéket.

A tanulmány szerzői mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a tisztogatóhalak ugyanúgy felismerik önmagukat a tükörben, mint az elefántok.

– írták a kutatók.

Tisztogatóhal (Labroides dimidiatus) lóg ki egy Arothron hispidus szájából Forrás: Biosphoto/Frédéric Nevoit / Biosphoto/Frédéric Nevoit

Akkor most van öntudatuk vagy sem?

A kutatócsoport szerint a tükörkép felismerése nem is az agymérettől, sokkal inkább szociális és viselkedésbeli tényezőktől függ. Ugyanakkor a szakemberek azt is leírták, hogy a tükörtesztnek megvannak a maga korlátai –

a halak ugyan valóban felismerik magukat a tükörben, de ez nem árul el semmit a fejükben lejátszódó dolgokról, és nem bizonyítéka annak, hogy tisztában vannak saját létükkel.

A tükörtesztet kidolgozó Gordon Gallup is szkeptikusan áll a japán kutatók megállapításaihoz. Szerinte a más halak bőrén élő parazitákkal táplálkozó tisztogatóhalak egy másik egyeden portyázó élősködőnek nézhették a fejen lévő pöttyöt, tehát tulajdonképpen nem is önmagukat mustrálták a tükör előtt.

Forrás: New Scientist