Újabb verzióval álltak elő a Szojuz sérülésével kapcsolatban

Szojuz, Nemzetközi Űrállomás
A Nemzetközi Űrállomás a hozzá kapcsolódó Szojuz modullal
Vágólapra másolva!
A gyártáskor keletkezhetett hajszálrepedés a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozott Szojuz MSZ-09 űrhajón, és aki okozta a sérülést, megpróbálta eltüntetni a nyomokat–- írták kedden orosz hírügynökségek űripari szakértőkre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Zseleznyakov, a Ciolkovszkij Űrhajózási Akadémia egyik tagja szerint a sérülést a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) nem csinálhattak, nem olyan egyszerű megfúrni egy űrhajót a súlytalanság állapotában.

– mondta a rakétamérnök a kérdésre: lehetséges-e, hogy valaki az ISS személyzetéből okozta a rést.

A Szojuz MSZ-09 startja Bajkonurban Forrás: Ria/Novosti

„Az alapján, amit a felvételeken láttam, ezt a Földön csinálhatták, mert a rés olyan helyen található, amelyet még a világűrben sem könnyű megközelíteni és megfúrni” – tette hozzá.

A kazahsztáni Bajkonur űrközpontban ellenőrzik az űrhajó hermetikusságát, tervezői ellenőrzésen megy keresztül,

de a legvalószínűbb, hogy a rés a gyártás során keletkezett

– vélekedett Zseleznyakov. „Ha repedés keletkezett, és azt beragasztották, akkor hogyan is bukkanhattak volna rá? A levegő nem áramlik a hermetikussági tesztek során, a ragasztó elég tartós volt hozzá, a rés nem olyan nagy, így a terhelést is jól viselte, az elektronika sem mutat ki semmit” –mondta. Valószínűleg az illető rossz helyen fúrta meg, majd betoldotta, és vagy senkinek sem mondta el vagy azok, akik tudtak róla, szintén hallgattak” – vélekedett az akadémikus.

A Nemzetközi Űrállomás a hozzá kapcsolódó Szojuz modullal Forrás: NOTIMEX/Archivo

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás a Szojuz MSZ-09 űrhajón. A részletek ismertetésekor Rogozin egyebek között azt mondta: „ez egyszerűen egy szakember által elkövetett műszaki hiba, a felületen egy megcsúszott fúrófej nyoma látható”, és nem zárta ki a szándékos károkozást sem.

A mintegy 2 milliméteres hajszálrepedés szerda éjjel keletkezett. Az űrhajósoknak péntekre sikerült helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson, amelyre rá volt csatlakoztatva az orosz modul.

Az űrkutatási hivatal a múlt héten még abból a feltételezésből indult ki, hogy Szojuz MSZ-09 személyszállító űrhajó falán keletkezett parányi repedést feltehetően egy mikrometeorit becsapódása idézte elő.