Ijesztő: gombák és baktériumok hemzsegnek az ágyneműnkben

ágy, alvás Woman  at home | Femme dans sa chambre WOMAN brunette home HOUSE interior slim thin single person character human mankind celibacy forty fourty age about fourty QUARANTINE fourty year old Ans 30
Nincs egyedül az ágyban
Vágólapra másolva!
Életünk több mint egyharmadát ágyban töltjük. Azonban ezen a helyen nagyon hamar kialakul egy baktériumokból, gombákból és más allergénekből álló tenyészet, állítja Philip Tierno, a New York-i Egyetem mikrobiológusa.
Vágólapra másolva!

Ha ezeket túl soká hagyjuk az ágyneműben szaporodni, akkor akár meg is betegíthetnek bennünket, mondta Tierno a Business Insider nevű lapnak. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, legalább hetente egyszer ki kellene mosni a huzatokat és a lepedőket.

A kutatók nemrég több ezer amerikai otthont vizsgáltak meg, és ezek több mint 90 százalékában találtak legalább háromféle kimutatható allergiát okozó ágenst.

Ha ezek olyan helyeken bújnak meg, ahol a szájunk és az orrunk közvetlenül a közelükben helyezkedik el, akkor szipogást és tüsszentést válthatnak ki, függetlenül attól, hogy allergiás valaki, vagy se.

Nincs egyedül az ágyban Forrás: BELGA/AFP/Leyla Vidal

Másik oka annak, hogy ilyen sok mikroba rejtőzhet el az ágyunkban az annak köszönhető, hogy ideális körülményeket teremtünk nekik. Testünkkel meleg nedves környezetet hozunk létre számukra.

Az ember természetes körülmények között évente nagyjából 100 liter izzadságot termel az ágyban, ami beszívódik az ágyneműbe.

Ez a nedvesség, különösen, ha meleg, ideális táptalajt képez a gombáknak. Ezért csupán a párnánkon akár 16 gombafaj is megtelepedhet.

A betegeknek még jobban oda kell figyelniük az ágynemű gyakori cseréjére Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

Az emberi forrásból (verejték, nyál, széklet) származó gombák és baktériumok mellett az ágyban hemzsegnek az idegen forrásból származó parányok, állati hámsejtek, pollen, talaj, poratka-törmelék és -ürülék. Még a gyártásból származó vegyi anyagok maradványai is előfordulhatnak.

Tierno azt mondja: „elrémülnénk, ha látnánk, mi minden nyüzsög az ágyunkban, és biztos nem akarnánk ilyen társbérlőkkel osztozni, ezért jogosnak tartanánk a heti mosás szükségességét".