Óriási megacápa fogaira bukkant egy gyanútlan férfi

2018.08.09. 11:02

A nagy fehér cápánál kétszer nagyobb prehisztorikus bestia fogaira egy amatőr régész bukkant Ausztráliában.

A különleges, ritka leletre az ausztráliai Jan Juc település partján nézelődő Philip Mullaly talált rá. A parton sétáltam éppen fosszíliák után kutatva, amikor valami megcsillant az egyik sziklán, közelebbről szemügyre véve pedig megláttam az abból kiálló fog egy részét is" – mondta a férfi – a felfedezés izgalommal töltött el, tudtam, hogy valami fontosat találtam, amit meg kell osztanom másokkal is."

A fogakat Mullaly megmutatta az ausztrál Viktória Múzeumhálózat vezető kurátorának, Erich Fitzgerald paleontológusnak is, aki szerint a 7 centi hosszú fog egy mára kihalt ragadozótól, a Carcharocles angustidens nevű ősi cápafajtól származik.

Forrás: Pinterest

A ragadozó 25 millió évvel ezelőtt élt az Ausztrália környéki vizekben, és elsősorban kisebb bálnákra, fókákra vadászott. Testhossza meghaladhatta a kilenc métert is, vagyis majdnem kétszer olyan hosszú volt, mint kései rokona, a ma élő nagy fehér cápa.

Fitzgerald szerint extrém ritka, hogy egyszerre több cápafogat találjon valaki, pláne ugyanattól a példánytól, ezért egy kisebb expedíció keretében további vizsgálatokat végeztek a lelőhelyen. A próbálkozást siker koronázta, további 40 fogra találtak rá a régészek. Ezek többsége az óriás fenevadhoz tartozott, ám akadtak kisebb fogak is, amik egy másik cápafajtól, a ma is élő szürkecápától (Hexanchus) származnak.

Egy másik paleontológus, Tim Ziegler úgy véli, a szürkecápák fogai több különböző egyedtől származtak, amik a Carcharocles angustidens teteméből akartak lakmározni.

 Forrás: Phys.org