Bedobozolt amerikai csontokat adott át Észak- Korea

koreai háború
Amerikai katonák harci bevetésen a koreai háborúban
Vágólapra másolva!
Az Észak-Korea által az Egyesült Államoknak átadott földi maradványok szinte bizonyosan amerikai katonák földi maradványai - jelentette ki a dél-koreai Osan amerikai légi támaszponton John Byrd, az amerikai védelmi minisztérium igazságügyi szakértője.
Vágólapra másolva!

55 nagy kartondoboz rejtette a maradványokat

Szerdán búcsúztató emlékünnepséget tartottak az amerikai bázison, ahol még a múlt pénteken fogadták a koreai háborúban elesett amerikai katonák Észak-Koreából érkezett földi maradványait.

Amerikai katonák harci bevetésen a koreai háborúban Forrás: Wikimedia Commons

Észak-Korea 55 nagy dobozban adta át a földi maradványokat,

amelyeket John Byrd előzetes - de még nem részletes - vizsgálatoknak vetett alá.

Az 1950-ben kitört koreai háború első amerikai áldozatainak koporsóit szállító hajót búcsúztatják Jokohamában Forrás: Wikimedia Commons

A katonai tiszteletadással rendezett ceremónia után Byrd a jelenlévő amerikai újságíróknak kijelentette: nagyon nagy valószínűséggel amerikai katonák maradványairól van szó.

- fogalmazott. Hozzátette: az amerikai családtagokat már értesítették.

Bizonyos, hogy háborús maradványokról van szó

A búcsúztató ünnepségen amerikai és dél-koreai tisztségviselők, köztük katonák vettek részt, és képviseltette magát az ENSZ is.

Etióp ENSZ-katonák a koreai háborúban Forrás: Wikimedia Commons

Az észak-koreai Vonsan kikötővárosból amerikai katonai gép szállította el a dobozokból a ENSZ-zászlókkal letakart koporsókba áthelyezett maradványokat.

A hidegháborús korszak első nagy konfliktusa volt az 1950 és 1953 között zajló koreai háború Forrás: Wikimedia Commons

Az 1950 és 1953 közötti koreai háborúban elesetteket még szerdán a hawaii amerikai katonai bázisra szállítják,

ahol részletes vizsgálatoknak vetik alá és megpróbálják azonosítani őket.

Amerikai tengerészgyalogosok bevetésre indulnak Forrás: Wikimedia Commons

A koreai háborúban elesett amerikai katonák maradványainak visszaszolgáltatására Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tett ígéretet a Donald Trump amerikai elnökkel Szingapúrban tartott csúcstalálkozón.

Kim Dzsongun és Donald Trump a szingapúri csúcstalálkozójukon állapodott meg az amerikai háborús áldozatok maradványainak átadásában Forrás: MTI/EPA/THE STRAITS TIMES / SPH/Kevin Lim

John Byrd arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy az észak-koreaiak elégséges adatot adtak meg az azonosításhoz arról, hogy a földi maradványokat hol találták meg, így a szakértők beazonosíthatják, melyik csatában veszthették életüket.