Óriásit bakizott az állatpreparátor, gurulni fog a nevetéstől

Vágólapra másolva!
Valószínűleg sokan emlékeznek még arra a restaurátorra, aki meglehetősen „sajátosan" állította helyre Jézus képmását, de Ronaldo bronzszobra is kitüntetett helyet foglal el a legelfuseráltabb műalkotások listáján. Ám az ilyen bakik nem számítanak újdonságnak, a 18. században is születtek hasonlóan röhejes munkák, erre a legjobb példa Gripsholm várának oroszlánja.
Vágólapra másolva!

Az oroszlánt (amely már természetesen nem élt) még I. Frigyes svéd király kapta ajándékba az algíri bejtől. Egy ilyen állat az európai uralkodók számára felbecsülhetetlen érték volt, státuszszimbólumnak számított. Hogy hol vadászták le az oroszlánt, azt nem tudni, annyi azonban biztos, hogy a király kezébe került maradványok nem voltak a legjobb állapotban, jóformán csak a csontok és a szőrme érkezett meg épségben Skandináviába.

Az uralkodó persze nem elégedett meg ennyivel, élethű oroszlánt akart kiállítani várában, ezért megbízta a helyi preparátort, „keltse életre" az impozáns ragadozót. Egyetlen „aprócska" probléma volt csupán:

a „szakember" életében nem látott hús-vér oroszlánt, így jobb híján csak a zászlókon és címereken szereplő illusztrációk tanulmányozásával tudott némi információt szerezni arról, hogyan is fest a valóságban egy ilyen állat.

Az eredményt az alábbi fényképen láthatjuk:

Forrás: Kungl Hovstaterna/The Royal Court

Nehezen felfogható, de a király megbízottjai elégedettek voltak az oroszlán alakjának e „szürreális" ábrázolásmódjával, amely azóta is a gripsholmi vár egyik legnépszerűbb látványossága. Az ikonikus kitömött állat az internet népét is megihlette, számtalan mémmel tisztelegtek az állatpreparátor emlékezetes munkája előtt.

Forrás: IFL Science