SZÍVDERÍTŐ A szoptatás az anya szív- és érrendszerére is jó hatású!

csecsemő
A tanulmány szerint jótékony hatása van a szoptatásra, ha az anya a babával alszik
Vágólapra másolva!
Nemcsak a babának, hanem a mamának is komoly hasznot hoz a szoptatás: a testsúly, a zsíranyagcsere egyensúlya és az anyai cukorháztartás egyaránt hasznát látja, ha a csecsemő a legtermészetesebb táplálékot kapja.
Vágólapra másolva!

Kezdjük a szoptatás egyik legnyilvánvalóbb pozitívumával: a tejtermelés energiát igényel, naponta akár 200-500 kalóriát is „elvesz". Épp ezért - bár ez nem törvényszerű - sok szoptató anya könnyebben visszanyeri a szülés előtti súlyát.

A cukorháztartás is profitál a szoptatásból: a szoptatás időtartama alatt az anya vércukorértékei alacsonyabbak – ezt számos kutatás igazolja.

Ez a vércukorszint-csökkenés olyan mértékű is lehet, hogy az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő anyák inzulinadagját ebben az időszakban csökkenteni lehet, persze csakis szigorú orvosi felügyelet mellett.

Forrás: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost

A terhességi diabéteszben szenvedő anyukák vércukorszintje is könnyebben áll vissza a normál értékre, ha szoptatnak. Az egyébként egészséges anyukákat pedig egyszerűen kevésbé fenyegeti a vércukorszint-emelkedés és a cukorbetegség veszélye, mint nem szoptató társaikat.

Idős korban is egészséges

Egy 2009-es amerikai kutatás során, amelyben 139 681 amerikai, menopauza után levő hölgyet vizsgáltak, kiderült, hogy azokat az anyákat, akik gyermekeiket 12 hónapnál hosszabb ideig szoptatták, jóval kisebb mértékben fenyegetik később a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint és a magas vérnyomás. Dr. Eleanor Schwarz, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint például

a szív- és érrendszeri problémák esélye akár 10 százalékkal is kevesebb lehet a hosszan szoptató nőknél. A hosszabban szoptató anyák vérnyomása hosszú távon is alacsonyabb marad, mint azoké a hölgyeké, akik nem szoptattak.

Dr. Scwarz egy másik, 2010-es vizsgálata pedig arra a következtetésre jutott, hogy

az érelmeszesedés, amely a stroke, a szívroham és más szív- és érrendszeri komplikációk egyik legfőbb kockázati tényezője, szintén ritkábban fordul elő később azoknál az anyáknál, akik legalább 3 hónapig szoptatták csecsemőjüket.

Az édesanyát is védi, ha sokáig tud szoptatni! Forrás: AFP

Azonnali hatások

A szoptatásnak azonban nemcsak hosszú távú, hanem azonnali jó hatását is tapasztalhatják az anyák.
Orvosi körökben köztudott, hogy a terhesség alatt természetes módon 10-50 százalékkal emelkedik a koleszterinszint, ez azonban nem feltétlenül ártalmas, mivel a növekedés gyakran a „jó", HDL koleszterin szintjének emelkedéséből ered. A kétféle, „jó" és „rossz" koleszterin aránya tehát kedvező irányban tolódik el ebben az időszakban. A szülés után 3-6 hónappal a koleszterinszint a terhesség előtti értékre tér vissza.

Megfigyelték azonban, hogy a szoptató anyák „jó", HDL koleszterinszintje a szoptatás időtartama alatt továbbra is magasabb marad.

Triglicerinszintjük pedig körülbelül 3 hónappal hamarabb tér vissza a várandósság előtti szintre, mint a nem szoptatóké.