Hihetetlen állat bukkant fel Hawaiinál, soha nem láttak még ilyet

delfin, hibrid
Vágólapra másolva!
Korábban sosem látott hibrid bukkant fel a Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Kauai szigetnél. A genetikai vizsgálat eredménye alapján az állat apja egy barázdásfogú delfin, anyja egy fehérajkú kardszárnyú delfin. Ez az első ilyen lény, amit sikerült a kutatóknak megfigyelni.
Vágólapra másolva!

A szokatlan küllemű tengeri emlőst 2017 augusztusában figyelték meg először, miközben az amerikai haditengerészet egy hadgyakorlatot megelőző állapotfelmérést csinált a Kauaion lévő Csendes-óceáni rakétatámaszpont (Pacific Missile Range Facility) környékének élővilágáról. Az ehhez hasonló vizsgálatokra nagy szükség van, ugyanis a szonár használata nagymértékben zavarhatja a cetek kommunikációját, tájékozódását.

– nyilatkozta Robin Baird tengerbiológus.

Ahhoz azonban, hogy az elméletet bizonyítsák, szövetmintára volt szükség. Egy speciális, erre a célra fejlesztett szigonnyal sikerült úgy bőrszövetmintát venni az állatból, hogy azzal nem tettek komoly kárt benne. A szövetvizsgálat eredményei megerősítették a korábbi hipotézist, és bár korábban sosem láttak ehhez hasonló hibridet, nem ez volt az egyetlen megdöbbentő felfedezés.

Már az eleve meglepő, hogy fehérajkú kardszárnyú delfint észleltek Hawaii partjainál, hiszen ez a tengeri emlős nem igazán jellemző arrafelé, még megdöbbentőbb volt azonban, hogy az állat egy barázdásfogú delfinekből álló csapattal úszkált együtt.

A szakértők úgy gondolják, ez a lény lehet a hibrid anyja.

Egyelőre nem tudni, képes-e szaporodni

Bár korábban valóban nem láttak hasonlót, a két faj közötti hibridizáció lehetséges, köszönhetően annak, hogy közeli rokonok, mindketten a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartoznak. Más delfinfajok is kereszteződtek már egymással, ismertek például palackorrú delfin és kis kardszárnyú delfin nászából született utódok, de a fehér delfineknek és a narváloknak is létezik „szerelemgyereke".

A hibridizáció ugyanakkor nem vezet mindig új faj létrejöttéhez, mivel az így született utódok gyakran terméketlenek, vagy csak nagy nehézségek árán képesek szaporodni.

Vannak természetesen ennek ellentmondó példák is, például a Galápagos-szigetek különböző pintyfajaiból született hibridek két generáció alatt önálló fajjá fejlődtek. A most megfigyelt új állatnál – amit a tudósok a Steno bredanensis tudományos névvel illettek – egyelőre nem tudni, képes-e utódot létrehozni, és ezáltal egy új faj alapjait megteremteni, ehhez további megfigyelések szükségesek.

Forrás: Kimberley A Wood/Cascadia Research

A hibrid léte emellett sokat elárul az állatok közötti kapcsolatrendszerről is. Érdekes kérdésnek számít például az is, hogy a fehérajkú kardszárnyú delfin a párzás során miért nem a saját fajából választott társat magának.

A kutatók augusztusban térnek vissza a környékre, hogy további vizsgálatokat végezzenek. A kutatócsoport feljegyzései az alábbi linken érhetők el.

Forrás: Science Alert