Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását

marihuána, orvosi, gyógyszer, egészségügy, kannabisz
Medical marijuana products are displayed by the Cannabis Discussion Club at Trilogy at the Vineyards in Brentwood, some 55 miles east of San Francisco, California, on June, 21, 2018. Seniors in the United States are increasingly turning to cannabis to treat their aches and pains as the craze for the drug spreads across the country and more states legalize it. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását. Az orvosok legkésőbb ősztől írhatják fel a kannabiszt tartalmazó gyógyszereket és készítményeket.
Vágólapra másolva!

Sajid Javid belügyminiszter szerint "kivételes klinikai esetekben" lehet majd alkalmazni a szert, és az intézkedés semmiképp sem jelent elmozdulást a marihuána szabadidős (rekreációs) célú felhasználásának engedélyezése felé.

Marihuánát tartalmazó amerikai gyógyszerek és készítmények Forrás: AFP/Josh Edelson

A döntést előkészítő hatástanulmányok több nagy figyelmet kiváltó eset hatására rendelték el, amelyekben az epilepszia egy ritka és igen súlyos formájában szenvedő gyerekektől megtagadták a kannabiszolaj használatát, pedig a szülők szerint segíthetne a rohamok idején. A nagy felháborodást kiváltó ügyek nyomán a belügyminisztérium ideiglenes és korlátozott időre szóló engedélyt adott a kannabisz használatára a kezelésükben.

A szer orvosi célú alkalmazása becslések szerint

gyógyszer-rezisztenciával küzdő betegek ezrein segíthet.

A konzervatív brit kormány megosztott volt a hatástanulmányok elrendelésében, beszámolók szerint Theresa May kormányfő például nem támogatta az intézkedést.