Gusztustalan meglepetés rejtőzött a frissen vásárolt halfilében

Vágólapra másolva!
Egy kaliforniai nő vacsorára lazacot szeretett volna enni, ám amikor meglátta a szupermarketben vásárolt halat, valószínűleg egy időre elment a kedve a hasonló táplálékoktól: az áruban csak úgy nyüzsögtek az áttetsző, kicsiny paraziták. Ha a halat nem tároljuk megfelelően, és\vagy rosszul készítjük el, mi válhatunk a kis férgecskék következő „otthonává".
Vágólapra másolva!

Felicia-Miracle Cipolla még július közepén vásárolta a lazacfilét egy kaliforniai áruházban. Amikor hazaért, ő és családtagjai azt vették észre, hogy valami mozog a csomagolás alatt.

A tekergő kis állatok átlátszó testű férgecskék voltak, amik tucatjával mászkáltak a frissen vásárolt halfilén.

A parazitafajt mostanáig nem sikerült rendszertanilag pontosan beazonosítani, annyi azonban biztos, hogy a fonálférgek (Nematoda) törzsébe tartoztak.

Számos fonálféregfaj fertőz halakat, tengeri emlősöket, vagy mindkettőt, emberre azonban igazán az Anisakis nemzetség parazitái jelentenek komolyabb veszélyt.

Anisakiasist okoznak, ami erős hasi fájdalommal járó életveszélyes betegség, az állatok tulajdonképpen keresztülfúrják magukat a bélfalon, így a kór gyógyításához a férgeket műtéti úton kell eltávolítani a testből.

Több gazdaszervezeten is keresztülmennek

A parazita életmódot folytató tengeri férgek életciklusa több fázisból áll össze. Az első fázis során a vízben szabadon sodródó peteként léteznek, amelyek idővel apróbb lárvákká (úgynevezett 2-es fejlődési fokozatú lárvákká) fejlődnek. Ezeket az apróbb lárvákat rákok eszik meg, ők lesznek a köztes gazdák, amikben a lárvák tovább növekednek (3-as fejlődési fokozatú lárvák). Végül a fertőzött rákokat halak vagy más nagyobb tengeri lények fogyasztják el. Bennük a lárvák végül kifejlett fonálférgekké válnak, amik már szaporodni is képesek.

Az emberi emésztőrendszerben csak és kizárólag a 3-as fejlődési fokozatú lárvák maradnak meg, amiket legnagyobb eséllyel hallal viszünk be szervezetünkbe.

Csak megfelelően elkészített vagy tárolt tengeri élőlényeket fogyasszunk

Mit lehet tehát tenni, hogy elkerüljük a nem kívánatos fertőzéseket? A szakértők azt tanácsolják, hogy akik tartózkodnak a nyers tengeri étkektől, azok legkevesebb 15 másodpercig, és legalább 63 Celsius-fokos hőmérsékleten főzzék az ételt. Aki viszont a nyers fogyasztást preferálja, csak olyan alapanyagot szerezzen be, amit ipari hűtőben legalább 15 óráig, lakossági fagyasztóban legkevesebb hét napig tároltak előkészítés előtt (az ipari fagyasztók nagyjából – 37 Celsius-fokon működnek, a lakosságiak ennél valamivel melegebb környezetet biztosítanak az élelmiszereknek).

Forrás: Live Science, IFL Science