Amerikai borokban mutatták ki a fukusimai sugárzást

ALCOHOLIC WINE alcoholic beverages DRINK BLUR differential focus boomer older 45 to 49 years 40 to 49 years mature adult ADULT mature man MAN male day enjoyment pleasure amusement fun ENVIRONMENT ESCAPE getting away from it all growing up growth harmony h
Mature man holding up wine glass, vineyard in background, South of France
Vágólapra másolva!
A 2011-es fukusimai baleset után radioaktív szennyeződés árasztotta el a környező vizeket és földeket. Hét évvel később a nukleáris katasztrófa nyomait a világ másik felén is kimutatták – egészen pontosan a kaliforniai borokban.
Vágólapra másolva!

A tanulmányt készítő francia magfizikusok 18 üveg kaliforniai rosét és cabernet sauvignont vizsgáltak, a borok mindegyike 2009-ben, illetve azt követően készült.

A szakértők azt találták, hogy a balesetet követő időszakban előállított nedűk – különösen a cabernet sauvignon - megnövekedett mértékben tartalmaztak maghasadás hatására létrejövő radioaktív részecskéket, egészen pontosan cézium-137-et.

Ez az izotóp normál esetben nem található meg a természetben.

A kutatók kétféle metódust alkalmaztak a borok vizsgálata során. Az egyiket még húsz évvel ezelőtt fejlesztették ki és úgy képes érzékelni a cézium-137 jelenlétét, hogy ahhoz nem kell a borosüveget sem felnyitni. Mivel ezt az izotópot 1952 előtt még lehetetlen volt kimutatni (a 20. század közepének nukleáris kísérletei során került a szabadba), le lehet buktatni vele a több száz éves boroknak kikiáltott hamisítványokkal házaló csalókat.

Forrás: AFP/Luc Beziat

Az említett módszer ugyanakkor nem teljesen pontos, ezért egy másik technikát is bevetettek a tudósok. A borokat addig hevítették, míg csak „hamvak" maradtak belőlük, majd a maradványokban kezdték keresni a cézium-137-et.

Habár egyértelműen megállapították, hogy a szőlőben jóval több cézium-137 halmozódott fel a fukusimai baleset után, még ezek az értékek sem veszélyeztetik az emberi egészséget, nyugodtan lehet tehát a kaliforniai nedűket kortyolgatni.

2011 után számos országban mutattak ki radioaktív részecskéket a vízben és az élelmiszerekben, de ezek szintje sehol nem volt olyan mértékű, hogy egészségügyi katasztrófától kelljen tartani, áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében.

Forrás: Live Science