Már csak 84 él ebből a tüneményes állatból

amuri leopárd panthera FRANCE-ZOOLOGY-PANTHER Horizontal ANIMAL ZOO BIG CAT ENDANGERED SPECIES FULL-LENGTH BUST BABY ANIMAL AMUR LEOPARD
Amurileopárd-kölykök (Panthera pardus orientalis) egy francia állatkertben
Vágólapra másolva!
A kutatók becslése szerint 84 egyedet tesz ki a súlyosan veszélyeztetett amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) vadon élő populációja az oroszországi Tengermelléki határterület délkeleti részén és az észak-kínai Csilin tartományban.
Vágólapra másolva!

Kínai, orosz és amerikai szakemberek a Conservation Letters című tudományos folyóiratban tették közzé új becslésüket Földünk legritkább nagymacskafajtájának egyedszámáról.

Becslésüket a térségben lévő kameracsapda felvételek elemzései alapján határozták meg. Mivel a leopárdalfaj korábbi elterjedési területének más részeiről nincsenek adatok az amuri leopárd létéről, ez azt jelenti, hogy ez a 84 becsült egyed jelenti a globális populációt.

Amurileopárd-kölykök (Panthera pardus orientalis) egy francia állatkertben Forrás: AFP/Catherine Gugelmann

Az amuri leopárd elterjedése az elmúlt évtizedekben az eredeti töredékére csökkent. Korábban megtalálható volt a Tengermelléki határterületen túl Északkelet-Kínában, Csilin (Jilin) és a Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományokban és a Koreai-félszigeten is.

Az egyedszám ugyan igen kicsi, de a korábbi oroszországi becslések még ennél is kisebbek voltak, 25-50 egyedre rúgtak. Ezek a becslések az állat által a hóban hagyott nyomokon alapultak, ami igen pontatlan eredményeket adhat.

Fiatal hím amuri leopárd Forrás: Biosphoto/© Claude Thouvenin / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Claude Thouvenin

Kameracsapdákkal azonban minden egyedet pontosan azonosítani lehet egyedi foltos bundája alapján.

Eddig is tudtuk, hogy a leopárdok átjárnak a két ország határán, de csak adatainkat egybevetve ismertük meg azt, mekkora területen mozognak – idézte Anja Vitkalovát, az oroszországi leopárd nemzeti park biológusát, a tanulmány egyik vezetőszerzőjét a Science Daily tudományos hírportál.

A szakemberek felfigyeltek arra is, hogy az amuri leopárdok újból elfoglalják korábbi kínai élőhelyeiket orosz területekről érkezve.

(Forrás: MTI)