SZÍVDERÍTŐ Működőképes testsúlycsökkentő beavatkozások – fogyás műtéttel

orvos műtét laparoszkópia
French Dr. Jean-Philippe Estrade (R) and a member of his medical team wear 3D glasses as they perform an operation on a patient in Marseille on January 28, 2014 using a 3D camera. The surgery, where a lightweight 3D laparoscopic camera is inserted into the patient's body to produce a high-definition 3D image, was the first of its kind performed in the French region of Bouches-du-Rhone.
Vágólapra másolva!
A szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb rizikója az elhízás, mivel azzal együtt jár a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a cukorbetegség megjelenése, alacsony fizikai aktivitás. A fogyás ilyenkor létkérdés! Ha másként nem megy, akkor bizony akár sebészeti módszerrel is!
Vágólapra másolva!

Ha súlyosan el van hízva, és nem képes megfelelő mértékben lefogyni életmódváltással, illetve gyógyszerek segítségével, vagy ha közepes mértékű az elhízása, de ezzel összefüggő egyéb, komoly egészségügyi problémája van, akkor megfelelő választás lehet a bariátriai (vagy testsúlycsökkentő) műtét.

„Akkor kell mérlegelni a műtét lehetőségét, ha a többi terápia nem hozott eredményt" – mondta Sue Cummings, aki a Massachusettsi Központi Kórház Testsúly Központjának 20 éve programvezető dietetikusa.

A bariátriai műtét folyamata

Az Egyesült Államokban végrehajtott testsúlycsökkentő műtéteknek a következő fajtái vannak:

  • gyomor bypass,
  • csőgyomorképző műtét (sleeve gastrectomia),
  • és a biliopancretic diversio nyombél csatlakozással.
Ma már kulcslyuksebészeti (endoszkópos) megoldással érik el, hogy a fájdalom alacsony maradjon és a gyógyulás gyorsabb legyen. Forrás: AFP/Boris Horvat

Cummings szerint a legutóbbi a legeredményesebb a fogyás és az elhízással járó állapotok javulása tekintetében. (Ilyen műtétet Magyarországon nem végeznek).

A szabályozható gyomorgyűrű is lehetőségek között van, de a hosszútávú kockázatok és szövődmények megnövekedése miatt jelentősen csökken ennek a beavatkozástípusnak a kedveltsége – állapította meg Cummings.

A bariátriai műtét kritériumai a következők:

  • 40-es vagy annál magasabb testtömegindex (BMI),
  • vagy 45 kg-nál nagyobb mértékű túlsúly,
  • vagy 35-nél magasabb BMI egyéb egészségügyi problémával, például 2-es típusú cukorbetegséggel, magas vérnyomással vagy alvási apnoéval.

(A 30 körüli BMI melletti súlyos egészségügyi probléma esetén csak a gyomorgyűrű behelyezése indokolt.)

A műtéti beavatkozások két okból eredményeznek testsúlycsökkenést: csökkentik az elfogyasztható étel mennyiségét, valamint megváltoztatják az emésztőrendszerben keletkező, éhséget szabályozó, teltségérzetet okozó és vércukorszintet szabályozó hormonok termelődési folyamatát.

A különböző testsúlycsökkentő műtétek részletes leírását az Amerikai Metabolizmus és Bariátriai Műtéti Társaság online tájékoztatójában lehet elolvasni.

A műtét hatására mindenki fogyni kezd. Forrás: AFP

Összességében a testsúlycsökkentő műtétek hosszútávú fogyást eredményező hatékonyságának az az oka, hogy

nagy mértékben befolyásolják a szervezet testsúlyszabályozási folyamatait, erősítik azokat a jelzéseket, amelyek az éhségérzetet csökkentik és amelyek a fogyást serkentik

- magyarázza Cummings. Ezek a műtétek azonnal megváltoztatják azt az értéket vagy szintet, amelyen a testsúly stabilizálódik.

„A műtét szó szerint megváltoztatja a szervezet testsúlyszabályozását" – tette hozzá a dietetikus.

A gyomor alsó vagy felső részében termelődik a ghrelin nevű hormon, amelyik az étvágyat stimulálja.

A csőgyomorképző műtét (sleeve) során a gyomorból csupán egy vékony cső marad, a ghrelin termeléséért felelős szövetrészt kivágják, ezért az éhségérzet gyakorlatilag megszűnik – örökre.

A gyomor bypassnál (és kisebb mértékben a csőgyomor esetében is) a táplálék gyorsabban kerül a vékonybélnek abba a szakaszába, amelyikben viszont már az a hormon választódik ki, amelyik csökkenteni hivatott az étvágyat és növeli a jóllakottság érzését – magyarázta Cummings.

Előnyök és kockázatok

A gyomor bypass jellemzően gyorsabb, és az első 1 évben nagyobb mértékű fogyást eredményez, mint a csőgyomor, de 2 év elteltével már nincs szignifikáns különbség a két csoport tagjainál mért fogyásban.

- mondja Cummings.

A szívbetegséget okozó állapotok mindegyike javul a műtét után. Forrás: Pixabay.com

A testsúlycsökkenés következményeként

a bariátriai műtét az elhízással összefüggő többi egészségügyi állapotot is javítani tudja, így például a 2-es típusú cukorbetegséget, az alvási apnoét, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a gyomorsav refluxot és az ízületi fájdalmat.

A gyomor bypass esetén a cukorbetegség gyógyulása már a műtét után néhány nappal is tapasztalható, és ez független a fogyástól. Ennek az a hormonális változás az oka, amelyik növeli a tápanyagokra való inzulin választ – magyarázza Cummings.

Hazai helyzet

Magyarországon 4 városban végeznek testsúlycsökkentő műtétet, mindegyik intézményben fizetni kell a beavatkozásért, de sokan akár hitelre is elvégeztetik a műtétet, mert az az életminőségük javul és nő a várható élettartalmuk is.

A műtét következménye lehet gyulladás, vérzés, a tápanyagok elégtelen emésztése, gyors kiszáradás, esetleg fekélyek vagy sérvek kialakulása. A gyomor bypass „túltelítettségi tünetegyüttesként" (dumping syndrome) ismert mellékhatása az étkezés után gyorsan jelentkezhet, és a tünetei a hányinger, a szédülés, a gyengeség, a hideg verejtékezés, a görcs és a hasmenés.

Fontos megjegyezni, hogy a műtét után rendkívül fontos az életmódváltás, amely magában foglalja azt, hogy ne halmozzunk fel magunk körül túl sok, magas kalóriatartalmú, csábító ételt, mint például csokoládét, sültkrumplit, chipset vagy a sarki pékségből való friss pogácsát.

Szavazzon!

Képes lenne kés alá feküdni annak érdekében, hogy véglegesen megszabaduljon a túlsúlyától?

„A műtét a környezetet nem változtatja meg, ezért csak az életmódváltással kombinált műtét tudja meghozni a megfelelő hatást" – mondta Cummings.

A váltás lényege, hogy együnk több egészséges ételt, kerüljük a finomított élelmiszereket, és növeljük a napi fizikai aktivitást.

Mindezek mellett ajánlott növelni a vitaminok és az ásványi anyagok bevitelét (vas, kalcium, folsav, B12, B1 és D vitamin). „A hiánybetegségek kialakulása a műtéttől eltelt idővel arányosan egyre csak nő, ezért a pácienseknek minden évben, rendszeresen kell ellenőriztetniük a laborértékeiket" – mondta Cummings.

Ezenkívül szükség van az előnyök és a hátrányok teljes értékelésére. „Több az előnye, mint a hátránya? Ha igen, akkor a műtét a legjobb terápia!" – mondta Cummings és hozzátette, hogy

"ennek köszönhetően a várható élettartam jelentősen megnövekedik, mert az elhízással kapcsolatos 190 olyan egészségügyi állapotban mutatható ki javulás vagy akár végleges megoldás is, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, az alvási apnoé, a magas vérnyomás, a vesebetegség és egyebek."